Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Политологът Милен Любенов: ИТН търсят повод да напуснат коалицията

Политика

Политологът Милен Любенов: ИТН търсят повод да напуснат коалицията

Политологът Милен Любенов: ИТН търсят повод да напуснат коалицията - Tribune.bg
Снимка:

Коалицията „виси със страшна сила“, смята политологът Любомир Стефанов

„При едни нови предсрочни избори избирателната активност може да бъде още по-ниска. На практика дали са възможни предсрочни избори - възможни са, защото виждаме, че в коалицията има все повече червени линии, все повече емоциите надделяват. Най-непредсказуемият обект продължава да бъде „Има такъв народ“. Търсят повод да напуснат коалицията, според мен. Дали това ще доведе автоматично до предсрочни избори, е друг въпрос, защото трябва да се мине през вот на недоверие, но не изключвам да видим нещо такова идните месеци“. Такъв коментар даде пред Дарик радио политологът Милен Любенов от Софийския университет.

По думите му основният проблем на ИТН е, че тази формация не е замислена като дългосрочен проект. „Тошко Йорданов сам казва, че са влезли в политиката „от немай-къде“. Партията утре може да се разпусне. Въпросът е какво ги мотивира да влязат в политиката. И ако твърдят, че искат да променят статуквото, това би означавало, че трябва да се стремят да запазят тази коалиция и да намерят компромис по темите“, добави експертът.

Той анализира последните социологически проучвания за електоралните нагласи и каза, че има известна динамика, но картината остава същата - 7-партиен парламент. Забелязва се, че при ГЕРБ няма някакъв растеж, а при „Продължаваме промяната“ има спад на подкрепата. По думите му има много прични за това, свързани най-вече с управлението. При „Възраждане“ има известен ръст и то не малък, това се дължи на факта, че те консолидират почти всичкия националистически вот“, добави той.

И прогнозира, че при предсрочни избори още по-трудно би се формирало правителство.

Политологът Любомир Стефанов от НБУ коментира също поведението на ИТН и попита коя е тази партия, която беше представлявана 6 месеца от 2-3 човека. Според него коалицията „виси със страшна сила“. Той твърди, че ИТН никога не са криели, че симпатизират на президента. „Стефан Янев клатеше лодката, докато съвсем оправдано премиерът го изхвърли… Политическото поведение на ИТН е нулево, а политическата култура е под всякакво ниво. Визирайки Слави Трифонов, той каза, че виждаме „един сърдит бог от машината, който се появява от време на време и бухва някъде в социалните мрежи нещо гръмотевично и после неговите мегафони озвучават с различна сила това нещо“.

Стефанов коментира и резултатите от проучванията: „Проблемът е как се използва първоначално генерираното доверие. За мен остава енигма електоралната активност. Това е, което ще е индикатор как обществото разпознава управлението. Ако се вдигне активността, значи управлението върши някаква работа. Не е работа на партиите да плашат гражданите с избори“.

Според Милен Любенов зад проекта на Стефан Янев под една или друга форма седи президентът. „Тази формация ще се ситуира в национал-популисткото пространство, вероятно по подобие на някои, които виждаме в Централна Европа, например „Фидес“ на Орбан“, добави той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Тодор Живков Кой който и да дойде все ще умрете от глад
19.04.2022 19:19 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети