Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Политологът Румяна Коларова: Ходът на Борисов е силен и рискован, в момента той не играе на сигурно

Политика

Политологът Румяна Коларова: Ходът на Борисов е силен и рискован, в момента той не играе на сигурно

Политологът Румяна Коларова: Ходът на Борисов е силен и рискован, в момента той не играе на сигурно - Tribune.bg
Снимка:

Политологът Румяна Коларов открои 6 предимства от обявените решения на  премиера Бойко Борисов. Пред „24 часа“ професорът в СУ заяви, че ако министър-председателят внесе в НС проект за промяна на Конституцията, свързана със съдебната система и в частност с прокуратурата, това ще означава, че отговаря на най-основното искане на протеста. Така, според Коларова, той решава въпроса, който остава нерешен от второто му правителство. Или с други думи, той не решава нещо, което в момента е актуално и злободневно, а нещо, което се коментира повече от 20 години в България след решението на Конституционния съд.

Второто важно нещо в изявлението му е, че може да направи предсрочни избори. Защото в момента, в който се вземе решение за промяна на конституция, се насрочват избори за Велико народно събрание.

Третото важно нещо, което следва от изявлението му е, че решава проблем, който може да е кадрови и всякакъв друг, но във ВНС има 400 депутата. А това означава, че със сигурност всичките депутати на ГЕРБ в сегашното Народно събрание, които той оцени като качествени, ще имат място в следващото. Дори и подкрепата за ГЕРБ да ерозира, той осигурява вход на партията си във ВНС, категорична в Румяна Коларова.

Най-важният въпрос всъщност е как се избира Велико народно събрание - там системата е смесена, 200 депутати се избират пропорционално, 200 мажоритарно. Така Борисов отговаря и на искането на Слави Трифонов. Така дотук с един куршум са четири заека.

Ако ГЕРБ пак е първа политическа сила, би могла да получи допълнителен бонус. От тази гледна точка решението на премиера, обявено от МС, е стратегическо и е най-печелившо за него.

Петият плюс е, че ако всичко това стане, той ще подаде оставка като министър-председател.

Голямо значение има колко бързо се вземе решение и каква е поправката в конституцията. Защото ако всичко стане бързо и експедитивно, може да се изпревари и кризата - зайците станаха шест.

Ако изборите са редовни и през март, Борисов няма как да изпревари кризата. Икономическият ефект от коронавируса ще се усети, независимо от антикризисните мерки сега, които бяха свързани с много пари. Борисов в момента казва - изпълнихме всички задачи на нашето правителство, и пенсията стана 300 лева, сега остава да променим конституцията. Променим ли я, ще насочим избори за ВНС и те могат да бъдат октомври или ноември месец.

Ходът на Борисов е много силен, според политолога, но тя е убедена, че дори и да се вземе политическо решение да не подкрепят промяна на конституцията, от което те ще загубят, част от депутатите ще гласуват за. Което, според Коларова, означава, че Борисов има шанс да разцепи БСП. За да проведе избори за ВНС Борисов трябва да промени и Изборния кодекс като по този начин ще отнеме патоса на Слави Трифонов и Христо Иванов, казва още в интервюто професорът в Софийския университет.

Ако се решат промени в конституцията, ще трябва президентът да насрочи избори за ВНС. В момента, в който това стане, Борисов ще си подаде оставката и тогава би трябвало да се завърти рулетката за съставяне на ново правителство. Дали този кабинет ще е експертен, дали ще е нов кабинет на ГЕРБ или ще е служебно правителство на президента, е въпрос. Но така или иначе времето тече и може да се окаже, че президентът ще трябва да назначава служебен кабинет две седмици преди избори. И тогава Борисов може спокойно да каже: "Ето, кабинетът на Радев проведе изборите!"

Освен всичко друго по този начин Борисов иззема политическата инициатива на Радев, защото най-силният ход на Радев беше да предложи промени в конституцията, но той не посмя да го направи. Бойко Борисов обаче посмя.

Тепърва ще видим какво ще стане. Но ходът на Борисов освен силен е и рискован. Той не играе на сигурно в момента, категорична е Коларова.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Анастас #БъдетеУмни

#НеБъдетеОтстреляниЗайци
#НеБъдетеГлистиКатоМазолГлишев

ДеБъйците и Костовашките Дръгалефци се осраха звучно ...

Вече стана ясно, че Ицко БойкиКЕФ и за журналист не става.

- Ице, баба - да станеш Свещенник ма чеде.
Нали учи и за поп, ама завърши ли го !!!?

(заприсмехулно)
14.08.2020 18:40 / Отговор
Тази простакеса изземва, ама друг път. Прочети конституцията и малко се засрами. Това е игра на време да си замете кражбите и следите, както и да си довърши руските проекти. Кой знае колко се е нагушил с пачки.
14.08.2020 19:59 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети