Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Политолози за битката БНБ: Скандално партийно парцелиране, управлението изисква синергия

Политика

Политолози за битката БНБ: Скандално партийно парцелиране, управлението изисква синергия

Политолози за битката БНБ: Скандално партийно парцелиране, управлението изисква синергия - Tribune.bg
Снимка:

Ще имаме чисто идеологическо разпукване на коалицията, смята Андреева

"Личи си как партньорите не са се договорили предварително около една кандидатура, която да е пресечна точка на вижданията им в тази сфера. Едва ли точно това разделение ще счупи коалицията фатално, но е поредно онагледяване, че кризите се пораждат и провокират”.

С тези думи политологът Цветанка Андреева коментира в ефира на "Денят ON AIR" засилващото се напрежение между коалиционните партньори заради поста гуверньор на БНБ.

От "Има такъв народ" изостриха тона по адрес на "Продължаваме промяната", докато тече "надпреварата" между Любомир Каримански и Андрей Гюров.

Според нея ставаме свидетели на почти скандално партийно парцелиране. Коалиционното парламентарно мнозинство няма да отговаря на управленското парламентарно мнозинство, допусна тя.

"Все повече започва да личи липсата на политически опит - да работиш със съюзници, да изграждаш полезни мнозинства. Липсва лидерство от гледна точка на авторитет. Кирил Петков трябва да е този център на властта, който има последната дума", изтъкна Андреева. Политологът доц. Стойчо Стойчев заяви на свой ред, че сагата с гуверньора на БНБ онагледява инструменталното отношение на това мнозинство към закона.

"Стигнахме до двама кандидати, които са еднакво неподходящи. На това място трябва да бъде човек, който вече излиза от активна кариера, а не който тепърва влиза. Да вдъхва доверие и уважение. Подобни кандидати не биха се поддали на партийни поръчки и конкретни искания", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Според него проф. Румен Гечев от БСП е подходящ кандидат за гуверньор на БНБ. В парламента няма друг с неговия ценз, изтъкна доц. Стойчев.

"Държавното управление е сложна система и изисква синергия от отделните компоненти на системата. Всяко парцелиране и война между институциите възпрепятства тази синергия и в крайна сметка води до бездействие, което ще предизвика сривове и кризи", каза още политологът

"Ще имаме чисто идеологическо разпукване на коалицията. Започват да се търсят евтини форми за измъкване. Тук идеята е много принципна. Ако в началото бяхме свидетели на съпротивата в Украйна, от случая в Буча вече говорим за военни престъпления. Разделението ще бъде много ясно. Ако имаме две пропутински партии в парламента - БСП и "Възраждане", от всички други партии ще се изисква категорична позиция", коментира Андреева. "За професионалното оцеляване на Нинова е важно тя да продължи да бъде министър и вицепремиер. Дори да изпратим в Украйна всичкото си въоръжение, надали Нинова ще събори правителството. Нинова много наподобява вече на Орбан", отбеляза доц. Стойчев.

Андреева е на мнение, че правителството е имало шанса да управлява добре, но се е провалило в най-възловите заявки за реформи. Според нея все повече ще спада обществената подкрепа за съдебна реформа и справедливост. Идеята за правосъдие се загуби в блатото на институционалната война, категорична е Андреева.

"Една година тези хора ни занимават само с уволнения и назначения на някого. Цялата политическа стратегия се сведе до това кого да назначим и как да махнем Иван Гешев", заяви доц. Стойчев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати