Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Полският евродепутат Анна Фотига: Сигурността на Западните Балкани е изключително важна не само за страни като България

Политика

Полският евродепутат Анна Фотига: Сигурността на Западните Балкани е изключително важна не само за страни като България

Полският евродепутат Анна Фотига: Сигурността на Западните Балкани е изключително важна не само за страни като България - Tribune.bg
Снимка:

Тя участва в международната онлайн конференция „Европа и новите глобални заплахи“

„Сигурността на Западните Балкани е изключително важна тема не само за страни като България“. Това заяви евродепутатът и бивш външен министър на Полша Анна Фотига по време на международна онлайн конференция „Европа и новите глобални заплахи“, организирана от евродепутата и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Събитието се проведе по инициатива на Партията на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), чийто заместник-председател е Джамбазки.

„Темата за Западните Балкани е изключително важна както за вас, така и за семейството на НАТО. Трябва да намерим начин да осигурим стабилното, устойчиво развитие на този регион, преодолявайки ненужните намеси, външното вмешателство в региона и опитите за упражняване на натиск върху някои от страните, принадлежащи към него. Партията на Европейските консерватори и реформисти силно подкрепя интеграцията на страните от региона както в ЕС, така и в НАТО. Напълно осъзнаваме, че има опити за разделяне на региона, за разрушаване на единството, което ние трябва да засилим“, заяви Фотига.

„В началото на предишния законодателен мандат на Европейския парламент се сблъскахме с усещането за умора и много страни от Европейския съюз говориха за необходимостта от ограничаване на по-нататъшното разширяване на Съюза. Всъщност същото се случи и сред съюзниците на НАТО. Сега мисля, че сме близо до преодоляването на този труден период. Знаем, че е много по-лесно да обсъждаме дори много трудни въпроси, докато сме в едно и също семейство, поради което решихме в рамките на правомощията на ЕС да се съсредоточим толкова много върху нашето присъствие на Западните Балкани, излагайки ползите от принадлежността им към същия европейски клуб“, каза полският евродепутат.

Анна Фотига представи и акцентите от доклад на Експертната група на НАТО, състояща се от десет души, номинирани от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. В доклата се описват заплахите, с които Европа се очаква да се сблъска през следващото десетилетие. В него сериозно място заемат отношенията на страните-членки на НАТО с Русия и Китай.

В международната конференция "Европа и новите глобални заплахи", която се проведе онлайн, се включиха още евродепутатите Херман Терч (Испания), Емануил Франгос (Гърция), Хорхе Виялба (Испания), Гунар Бек (Германия), Доминик Тарчински (Полша), българските депутати Милен Михов, Мария Цветкова и Юлиан Ангелов, представителят на групата на Европейските консерватори и реформисти в България Кристиян Шкварек, български и международни експерти.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп