Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Поне месец остават в приютите жертвите на трафик

Политика

Поне месец остават в приютите жертвите на трафик

Поне месец остават в приютите жертвите на трафик - Tribune.bg
Снимка:

Допълнителни приюти за реинтеграция на потърпевшите са част от промените в Закона за борба с трафика на хора

Поне месец да остават в приюти за временно настаняване жертвите на трафик. Това прие на първо четене Народното събрание. Досега този срок бе 10 дни, а с гласуваните днес промени в Закона за борба с трафика на хора депутатите го удължиха. За въпросния престой в приют жертвите получават подкрепа за размисъл и първоначално възстановяване от травмите на експлоатация, и за прекъсване на връзките с трафикантите.

С гласуваните промени българското законодателство се синхронизира с европейските норми. Въвежда се и основание за предоставяне на правна и езикова помощ на жертвите.

За да се улесни реинтеграцията на жертвите на трафик на хора, законът вече предвижда и възможност за разкриване на допълнителни приюти за това. Те ще се издържат от Националната комисия за борба с трафика на хора. Комисията ще има водеща роля при вземането на решение за разкриване на приют, за да го издържа от бюджета си след това.

Сред останалите промени е отпадането на задължението приюти и центрове за временно настаняване да издирват роднини и семейства на децата, жертви на трафик. Аргументът е, че служителите нямат капацитет да издирват и проследяват тези родствени връзки.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети приюти

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети