Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Поради липса на кворум депутатите гласуват утре временната комисия за нова Конституция

Политика

Поради липса на кворум депутатите гласуват утре временната комисия за нова Конституция

Поради липса на кворум депутатите гласуват утре временната комисия за нова Конституция - Tribune.bg
Снимка:

БСП поискаха поименна проверка и напуснаха залата

Поради липса на кворум депутатите гласуват утре временната комисия за нова Конституция. Поименната проверка установи 104 депутати в зала и се наложи заседанието да бъде прекратено, а точката да бъде оставена за гласуване утре.

Георги Свиленски от БСП поиска поименната проверка, а колегите му социалисти напуснаха залата. Така се стигна до прекратяване на заседанието на парламента.

Предложението за формиране на временната комисия бе предложено от председателката на Народното събрание Цвета Караянчева като извънредна точка в дневния ред малко преди края на работния ден за депутатите. Комисията трябва да е от 18 депутати, а задачата ѝ ще е да обсъжда проекта на ГЕРБ за нова Конституция и да предлага промени по него в следващите 2 месеца.

Крум Зарков от БСП категорично заяви, че социалистите няма да участват в комисията и призова за оставка на правителството и предсрочни избори.

„Кошмарът „ГЕРБ променя конституцията“ продължава. Това е вреден и абсурден политически ход“, коментира от трибуната Зарков. Той посочи, че няма нужда от нова конституция, а 90% от сегашната действаща конституция е пренесена в законопроекта на ГЕРБ.

„Нито един уважаващ себе си юрист и авторитет няма да се включи в тази комисия. Гражданското общество, хората по площада и хората, които само наблюдават политическия протест няма да подкрепят този проект. Не може правителство, което всекидневно погазва законите, да предлага нова конституция“, изтъкна Зарков и призова за оставка.

Колегата му Георги Свиленски посочи, че целта на ГЕРБ не е промяна на Конституцията, а свикването на Велико народно събрание /ВНС/.

„Първо бяха протестите, а правосъдният министър тогава Данаил Кирилов измисли това нещо, че предлагайки нова Конституция и ВНС ще даде възможност от два до пет месеца премиерът да оцелее, да няма служебен кабинет и да стигнем до месец март", обяви червеният депутат.

От името на напусналите БСП депутати Красимир Янков увери, че няма да участват в „план за спасяване на управляващите“.

В отговор народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков призова БСП да отговори на исканията на протестиращите за ВНС. Той посочи, че партия ГЕРБ е готова за диалог с опозицията и с БСП.

 „Против сте свикване на ВНС, против сте промяна на Конституцията, но виждаме, че около президента и лявото политическо пространство имало готвещ се конституционен проект. Любопитно ми е как ще реагирате, когато излезе президентският конституционен проект? Може би той ще е съвършен? Откликнете на исканията на протестиращите. Те искат ВНС“, призова Тома Биков.

Патриотите определиха проекта за конституция като „опит за промяна на системата“ и подкрепиха създаването на временна комисия.

„Днес обвинявате правителството на Борисов в корупция, но той дойде, за да смени Тройната коалиция, която беше обвинена в корупция. Ето, че не политическите играчи са важни, а системата. Тя трябва да бъде сменена“, уточни съпредседателят на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов.

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати