Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Порошенко: Българското оръжие даде шанс на Украйна да диша

Политика

Порошенко: Българското оръжие даде шанс на Украйна да диша

Порошенко: Българското оръжие даде шанс на Украйна да диша - Tribune.bg
Снимка:

Българската подкрепа за Украйна е от изключително значение от 2014 г. насам. Тя ни позволи да си поемем въздух. Моята категорична препоръка към България и към нашите партньори в НАТО е „нека спрем Путин в Украйна“. Да не се налага да го спираме в други държави, без значение дали в България, Румъния или Полша. Путин е специално обучен от КГБ лъжец и не трябва да му имаме доверие, когато говори за мирни преговори.

Това заяви в интервю за БГНЕС Петро Порошенко, президент на Украйна /2014-2019 г./

Днес Парламентарната асамблея /ПА/ на НАТО прие декларация за подкрепа за Украйна до победа. Това се случи в рамките на заседанието на ПА в София.

Порошенко подчерта огромното значение на днешното решение.

„Досега имахме послания и резолюции, че светът, НАТО и ЕС ще бъдат с Украйна, докогато е необходимо. Това обаче е разказът на Путин, защото той има интерес от безкрайна война, за да измори Европа. Днес имаме съвсем различна резолюция. Това се случва за първи път в София. Имаме обещание "да стоим с Украйна до победата". Искаме доставка на оръжия, затваряне на въздушното пространство, санкции срещу Русия, финансова подкрепа за Украйна, само за да направим победата възможно най-бърза“, каза президентът.

Петро Порошенко подчерта ключовата роля на България за отбраната на Украйна.

„Искам специално да подчертая, че ролята на България е изключително важна. България има уникална военна индустрия. От 2014 г. ние получаваме с не много голям шум, с не много реклама, но получаваме оръжията, които са ни необходими, за да си поемем въздух - артилерия, снаряди, минохвъргачки, мини и много, много други неща. Това изигра много важна роля за нашата способност да воюваме. Прекроените украински въоръжени сили след 2014 г. изненадаха света. Путин очакваше, че ще спечели войната в рамките на три дни, а вече минаха месеци и ние го спряхме“, обясни Порошенко.

Той посочи, че след анексирането на Кримския полуостров от Русия през 2014 г. е получавал въпроса „Защо не дадете Крим на Путин и това да донесе мир на континента?“.

„Отговарям „Не!“, защото на Путин не му трябва Крим. Другият въпрос беше: „Добре, г-н президент, защо не дадете на Путин Донбас… това ще сложи край на войната?“. И тук отговарям с „Не“, защото на Путин не му трябва Донбас. Какви са доказателствата? Той напълно унищожи Донбас. Ако днес видите картинката в Угледар, Бахмут, Авдеевка, Маринка, Лисичанск, Северодонецк, Буча, Ирпин и други градове, ще видите, че на тази територия няма никакъв живот. Путин иска да унищожи Украйна и затова не му е нужна дори самата Украйна. Путин иска доминация в цяла Европа. Това е налудничавата идея на императора“, подчерта Порошенко.

„Путин може да каже, че и България също е била част от Руската империя. Германския град Дрезден е мястото, където е служил и той смята, че много германци в Дрезден ще приветстват Русия. Така, както е очаквал, че някой тук ще го посрещне. Ето защо единственият урок, който трябва да научим, е, че трябва да бъдем единни, силни и решителни. Не бива да позволяваме на Путин да ни плаши и не трябва да му се доверяваме. Моята категорична препоръка към България и към нашите партньори в НАТО е - „нека спрем Путин в Украйна“. Да не се налага да го спираме в други държави, без значение дали в България, Румъния, Полша“, каза още президентът.

На въпрос на БГНЕС дали преговори за мир са възможни, каквито индикации даде руският президент през последната седмица, Порошенко отговори:

„Когато Путин казва, че е готов за мирни преговори, моля, не му се доверявайте. Путин е офицер от КГБ, специално обучен да лъже. Мога да потвърдя това от петте години на моето президентство и интензивния диалог с Путин. Не гледайте какво казва, а вижте какво прави. В деня, в който заяви, че е готов за преговори, той атакува търговски център в Харков с балистични ракети, крилати ракети и управляеми бомби. Там загинаха 16 цивилни, включително деца, 42-ма са тежко ранени, а 10 все още са в неизвестност. Това е само един шокиращ момент в един украински град, с една атака на Путин. Това е цената, която Украйна плаща заради онези, които все още си мислят, че може би Путин ще ни каже нещо положително. Не! Путин разбира само езика на силата, а за да водим ефективни преговори, трябва да сме силни.“

„Знаете ли кой е най-добрият преговарящ за мир с Путин? Кой е най-добрият дипломат? Това са въоръжените сили на Украйна. И ние трябва да ги направим по-силни. Трябва да подобрим техните способности. Да им доставяме оръжия и нови технологии, да налагаме санкции на Русия, за да намалим възможностите на Путин да финансира войната, да осигурим финансовите ресурси, и да им пратим покана за присъединяване към НАТО. Това е най-добрият отговор на Путин, ако той иска да демонстрира мир“, отсече Петро Порошенко.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати