Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Посланикът на САЩ: Конкурентите на F-16 са само за туризъм, нямат въоръжение

Политика

Посланикът на САЩ: Конкурентите на F-16 са само за туризъм, нямат въоръжение

Посланикът на САЩ: Конкурентите на F-16 са само за туризъм, нямат въоръжение - Tribune.bg
Снимка:

България ще закупи F-16, които са по-добри от тези на американските военни

Изтребителите F-16, които България може да купи, ако преговорите са успешни, са много по-добри от F-16 на Вoенновъздушните сили на САЩ. Това заяви американският посланик у нас Ерик Рубин в интервю за bTV. А причината е, че това е последната версия на този вид изтребители. 

„F-16 блок 70 е нов изтребител. Причината да не е във Военновъздушните сили на други страни по света е, че това е последната версия, обновената версия на F-16. F-16, които България ще може да купи, ако завършим успешно преговорите, са много по-добри от F-16 в щатските Вoенновъздушни сили. Те имат способности, включително способности за спасяване на пилота, ако изпадне в безсъзнание по време на полета, способности за авионика и комуникации, които са последен модел. Причината да не го виждате да лети е, че България купува най-новата версия на F-16. Вече редица други държави са ги поръчали, включително Словакия в ЕС и много други по света. Това е нова поточна линия в Южна Каролина, но се изгражда, ще бъде завършена скоро. Това е най-доброто от своето поколение изтребители и въпросът ми би бил: „Защо да не получи България най-доброто“?“, коментира той.

 Крайната цена ще бъде определена по време на преговорите, посочи посланикът и подчерта, че този самолет не е по-скъп от алтернативите.

„Много ясно сме заявили, че окончателната ни оферта ще отговаря на разбиранията ни за нуждите на България, нейните оперативни и финансови нужди, и че окончателната цена ще бъде изготвена спрямо нуждите на България, разбирайки ограниченията, които има България, както и оперативните нужди, това е много важно. Второ, не приемам и не мисля, че който и да било от наша страна приема, този самолет да е по-скъп от алтернативите. Истина е, че първоначалната цена ще бъде сравнително по-висока от тази за другите изтребители, които се предлагат, но тази цена включва всичко – обучение, поддръжка, инфраструктура, включва и отношения със САЩ занапред, които ще продължат с десетилетия. Другите конкурентни изтребители в някои случаи дори нямат въоръжение. Те са самолети за разглеждане, за туризъм, които може да бъдат надградени с покупката на оръжия и авионика, както и друго оборудване от САЩ на търговска база. В крайна сметка тези разходи може би ще бъдат по-високи от цената на F-16. Погрешно е да се съди по първоначалната цена, без да се вземат предвид всички тези фактори“, заяви Рубин.

Той посочи, че това не е търговска сделка, а стратегическо решение за модернизиране на армията. Посланикът категорично отрече да е имало натиск или лобизъм от страна на Вашингтон и подчерта, че България е суверенна държава, която сама взима решенията си. 

„В крайна сметка това, което видяхме, бе гласуване в демократичния парламент, демократично избрания парламент на България, която е парламентарна република, със значително мнозинство за продължаване с преговори за F-16. Няма как да бъде по-прозрачно и демократично“, заяви той.

Рубин е категоричен и че модернизирането на армията на България е необходимо, за да помагат за отбраняването на всички останали членове на НАТО.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати