Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Посланикът на САЩ в Македония: София използва „много агресивен език“ срещу Скопие

Политика

Посланикът на САЩ в Македония: София използва „много агресивен език“ срещу Скопие

Посланикът на САЩ в Македония: София използва много агресивен език срещу Скопие - Tribune.bg
Снимка:

София е използвала "много агресивен език" срещу Скопие, заяви посланичката на САЩ в Северна Македония Анджела Агелер. Мисля, че има хора, които продължават с този наратив. Да, абсолютно вярно е, че чухме много агресивен език от София, който, честно казано, не се основава на факти за ситуацията тук“, каза тя в интервю пред Македонското радио и телевизия, цитирано от БГНЕС.

Анджела Агелер е посланик на Съединените щати в РСМ от по-малко от година – тя връчи акредитивните си писма на президента Стево Пендаровски през ноември 2022 година.

„Важното е, че между Северна Македония и България има много история. Има и хора, които биха се радвали да създадат допълнителен хаос – тези, които имат политически ползи от опитите си да създават наративи около македонския език, македонската идентичност“, допълни висшият дипломат.

„В крайна сметка миналото лято беше постигнато споразумение за промяна на Конституцията и това е следващата стъпка към членство в ЕС. Според мен тези, които използват напрежението между двете страни, вредят и на двете страни, защото България ще спечели толкова, колкото и Северна Македония от членството на страната в Европейския съюз. Това ще им помогне по отношение на сигурността, по отношение на тяхната икономика и по отношение на регионалните възможности и интеграция“, допълни Агелер.

Тя заяви, че има "голям късмет", че е посланик на САЩ в Скопие, а не в София. „Важно е и аз наистина вярвам в това, че лидерите и гражданите - хората в тази страна (РСМ) и България, а не тези, които са най-шумни в момента, признават ползите от това да имаш много близък съсед, който също да е в Европейския съюз, с когото можеш да подобриш търговията си, с когото можеш да работиш заедно по въпросите на сигурността, по регионалната интеграция и всички тези дейности“, допълни още Агелер.

Тя уточнява, че е добър приятел с новия посланик в София и са водили многобройни разговори с него как могат да работят заедно, за да информират хората, с които общуват, за различните проблеми и предизвикателства.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати