Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Посланикът на Турция у нас: Миграцията към страната ви е нулева и ще остане такава

Политика

Посланикът на Турция у нас: Миграцията към страната ви е нулева и ще остане такава

Посланикът на Турция у нас: Миграцията към страната ви е нулева и ще остане такава - Tribune.bg
Снимка:

420 000 лева е финансовата подкрепа, която до момента Турция е оказала на България в борбата с COVID-19. Това съобщи пред Нова ТВ турската посланичка у нас Айлин Секизкьок. Пред камерата на NOVA тя даде две уверения – че тази помощ ще продължи до края на свещения месец Рамазан и, че на границите с Турция миграцията ще остане нулева.

„Аз се възприемам към цялото българско семейство на бюрократи и министри, защото ежедневно разговаряме с тях. Те помагат на нас и ние на тях. Турската подкрепа за България надхвърли 420 000 лева. Ще продължим да помагаме през целия месец на Рамазана”, каза Секизкьок.

Темата с бежанците не е проблем сам по себе си, а е следствие на политически, икономически и хуманитарни такива, категорична беше посланичката.

„Изправени сме пред най-голямото преселение на хора от Средновековието насам. Хората се движат към границите на Турция, на вълни по стотици хиляди. От много време Турция стои като защита срещу тази вълна от хора. Повишихме граничния си капацитет, за да предотвратим незаконната миграция към Турция и от страната ни към Европа”, каза още Нейно превъзходителство.

„Ние сме за сътрудничество и солидарност с Европа”, сподели Секизкьок. „Утешително е да видим, че в България премиерът Борисов разбра това и трудностите на Турция. Миграцията към страната ви е нулева и ще остане такава и вбъдеще”, обяви тя.

Секизкьок информира, че коронавирусът е достигнал Турция на много късен етап. „На 11-ти март беше установен първият случай на инфектиран в страната. Това се дължи на превантивната ни политика – временно преустановяване на въздушния трафик, затваряне на границите ни с Иран и медицински проверки на летищата”, обясни тя.

Туризмът е важна част за турската икономика. Посланичката внесе яснота как страната ще се опита да спаси летния сезон. „Добрата новина е, че според предварителните проучвания чуждестранните туристи гледат на Турция позитивно след вируса. До това заключение стигнахме на базата на две проучвания. Първата индикация е, че има много ниски нива на отменени дългосрочни резервации. Второ – започнаха да се правят краткосрочни такива в Турция. Това доверие на чуждестранните туристи е ключово за отношението им към здравния ни сектор. Усещат, че ще бъдат добре защитени и лекувани. Ще проверяваме чуждестранните туристи. Не можем да си позволим да посрещнем вируса с тях”, съобщи Нейно превъзходителство Айлин Секизкьок.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

ДДД Благодарение на Бойко Борисов ! Има Държава, има !
04.05.2020 08:21 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети