Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Като на рожден ден: Корнелия Нинова занесе бонбони на Румен Радев, той ѝ подари рози и даде мандат

Политика

Като на рожден ден: Корнелия Нинова занесе бонбони на Румен Радев, той ѝ подари рози и даде мандат

Като на рожден ден: Корнелия Нинова занесе бонбони на Румен Радев, той ѝ подари рози и даде мандат - Tribune.bg
Снимка:

Президентът Румен Радев връчи и последния мандат за сформиране на кабинет в рамките на този парламент. Той вече е в ръцете на БСП, които имат по Конституция седмица, за да се опитат да съставят правителство. Радев подари и голям букет червени рози на рожденичката Корнелия Нинова.

„След неуспеха на първия и втория мандат за съставяне на третия, ви възлагам да посочите кандидат за министър-председател. Спрях се на вашата политическа формация в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство с ясна политическа отговорност. Във времена на силно политическо противопоставяне, БСП не само успя да съхрани диалога с всички останали политически партии, но и показа че може да прави компромиси и да постига съгласие, да влиза в коалиции и да управлява заедно със свои идеологически опоненти. Да взаимодейства с новите, и старите“, каза президентът и пожела успех на социалистката.

Мандатът беше взет лично от Корнелия Нинова. Тя подаде на държавния глава кутия с бонбони „Мерси“ и го призова да се почерпи за нейно здраве.

„Благодаря за доверието. Разбираме тежестта на ситуацията, отговорността, която ни се възлага. Ще продължим в този дух да търсим съгласие. Доказахме в предишни опити, че можем да разговаряме разумно, спокойно и с отговорност към националния интерес“, увери тя.

При неуспех, страната отива към нов служебен кабинет и на поредни избори през март или април.

 

На излизане от президентството Нинова отрече тя да е кандидат-премиерът и даде заявка за предстояща тромава процедура около мандата. Тя тепърва се свика Националния съвет на партията, за да попита с кои политически субекти може да преговаря.

„Като ще искаме да са всички. След това ще преминем към срещи с председателите на другите партии, за да е ясно дали искаме редовно правителство, след това да поставим важните точки и да се обсъди състава на правителството. Трябва да търсим онова, което ни събира, като инфлация, Плана за възстановяване, цени и много други задачи, които са неотложни“, каза тя.

Нинова заяви, че вижда даването на мандата на БСП като трудна задача и допълни, че не е мислила за име за премиер и всичко ще се реши в процес на разговорите.

Пълна глупост според нея са инсинуациите, че ще държи мандата, за да си решава вътрешнопартийни проблеми. Тя разкри, че в заговора след официалната част Румен Радев е поставил въпроса за приемането на важни за държавата закони.

Нинова допълни, че е готова да покани Бойко Борисов и дори е чула, че той е готов да седнат на една маса. „Призовавам всички, мъже са, да се отнесат отговорно“, заяви още лидера на БСП и призова за търпение.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати