Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Потвърдено: Областният на Варна без достъп до класифицирана информация

Политика

Потвърдено: Областният на Варна без достъп до класифицирана информация

Потвърдено: Областният на Варна без достъп до класифицирана информация - Tribune.bg

Областният управител на Варна Благомир Коцев от ПП няма достъп до класифицирана информация. Това става ясно от отговор на премиера Кирил Петков на парламентарен въпрос на депутата от ГЕРБ/СДС Славена Точева, изпратен на 04.05.2022 г.

Според премиера в закона „няма императивно изискване“ за подобно право, допълват от пресцентъра на партията.

„Но  повече от императивно е задължението  да има достъп до важни държавни и служебни документи в условия на близка до нашата територия война и в най-тежка икономическа и финансова криза, иначе е само фигурант. Скандалната липса на такова правомощие за държавен служител, който управлява един от най-големите региони в страната, била решена с назначаване на експерт по сигурността на информацията, който има право да разглежда документи със съответния ГРИФ „Секретно“, „Поверително” или дори най-ниското ниво за „Служебно ползване”, коментират от опозицията.

На практика това означава, че от назначаването му на 24.02.2022 г, когато избухна и войната срещу Украйна на километри от нас, Благомир Коцев не получава важна държавна секретна информация от службите.

Освен ако въпросният чиновник не му я разказва на ухо! В отговора на Кирил Петков е посочено още, че областният управител на Варна е инициирал процедура за получаване на достъп с оглед изпълнение на функциите, които осъществява в Областния съвет по сигурността. Защо още преди 3 месеца областният управител  на Варна не е поискал или не е получил достъп до класифицирана информация? Законно и морално ли е този човек да управлява региона във времена, когато вътрешната сигурност е особено важна за страната? Вярно ли е, че проучването му в службите за надеждност е ударило на камък предвид вече запорираните сметки на фамилните му фирми от Дойче банк с решение на холандския съд?“, настояват за отговор от ГЕРБ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети