Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ПП-ДБ искат връщане на пристанище „Росенец“ под контрола на държавата

Политика

ПП-ДБ искат връщане на пристанище „Росенец“ под контрола на държавата

ПП-ДБ искат връщане на пристанище Росенец под контрола на държавата - Tribune.bg
Снимка:

„Тази сутрин внасяме предложение за вкарване обратно в контрола на българската държава на пристанище „Росенец“. Според нас такива ключови инфраструктури трябва да бъдат в контрола на държавата. Вчера Министерство на транспорта ни каза, че може да оперира това пристанище. Така вместо концесионни такси ще има приходи изцяло под контрола на държавата“, съобщи в кулоарите на НС съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Той поясни, че тази стъпка е и в съответствие с регламента на ЕС във връзка със санкциите срещу войната в Украйна.

„По този начин ние заявяваме ясно, че Шенген е наша цел. Че от тук нататък няма да се предават български ключови обекти без мотиви и с неясни цели и това посоката, която това правителство и този парламент ще продължи“, разясни още той.

„Вярваме, че и ГЕРБ и СДС ще подкрепят това предложение и то ще стане факт“, допълни още Кирил Петков.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов поясни, че става въпрос за съмнения относно финансирането на Русия покрай сделки през това пристанище.

„Имаме данни, че от там минава контрабанда и една голяма част или определена част от приходите, които се реализират отиват за подпомагане на Русия във войната“, даде пример той и подчерта:

„Ние от години говорим, че българската държава трябва да възстанови контрола върху пристанище „Росенец“ и сега, когато Русия обяви България за вражеска страна, предприемаме действия да се ограничат възможностите за това Русия да използва българска инфраструктура, с която да се снабдява с финансови средства“.

Припомняме, че през октомври месец миналата година концесията на пристанище „Росенец“, което се управлява от „Лукоил“ беше увеличена с 24 години.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети