Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ПП-ДБ искат забраната за пушене на обществени места да обхване всякакви устройства, включително наргилета

Политика

ПП-ДБ искат забраната за пушене на обществени места да обхване всякакви устройства, включително наргилета

ПП-ДБ искат забраната за пушене на обществени места да обхване всякакви устройства, включително наргилета - Tribune.bg
Снимка:

Забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да обхване пушенето на всякакви устройства и изделия, включително наргилета, предлагат депутати от ПП-ДБ с проект на промени в Закона за здравето. 

Предвижда се и повишаване на глобите за обекти, в които се нарушава забраната, предава БНР.

Законопроектът въвежда понятието "употреба на тютюневи и свързани с тях изделия", което заменя понятието "тютюнопушене". Така забраната ще обхване изделията, при които няма пушене, мотивират се вносителите. В обхвата ѝ ще бъдат включени и изделията за водна лула – наргилета, при които вредата за здравето идва от процеса по разпалване на сместа. 

Допълнителен фактор е многократното всмукване от наргилето, което може да продължи 45 минути, за разлика от пушенето на цигара, посочват още ПП-ДБ. По данни от международно изследване на Световната здравна организация България се нарежда на 5-о място сред 42 държави по пушене на наргиле поне веднъж седмично от ученици на възраст 11-13 години. 

В проекта не се предвижда повишаване на глобата за пушачи, нарушили забраната, но са заложени по-високи глоби при допускане на нарушение в управляван от съответно лице обект – те ще започват от 500 лева и ще стигат до имуществена санкция от 8000 лева, ако става дума за юридическо лице. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети