Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ПП-ДБ с обвинения към ГЕРБ-СДС за Пловдивския панаир, но очакват тяхната подкрепа за кабинет

Политика

ПП-ДБ с обвинения към ГЕРБ-СДС за Пловдивския панаир, но очакват тяхната подкрепа за кабинет

ПП-ДБ с обвинения към ГЕРБ-СДС за Пловдивския панаир, но очакват тяхната подкрепа за кабинет - Tribune.bg
Снимка:

Нашето правителство може да бъде съборено, но ще е ясно защо сме станали неудобни, заяви Даниел Лорер

Ние доказахме, че не ни е страх да влизаме в трудни битки. Това заяви Даниел Лорер от ПП-ДБ по време на брифинг в Народното събрание, след като обвини общините Пловдив и Варна в скрита приватизация в ущърб на гражданите по отношение на Пловдивския панаир.

„Местната власт на ГЕРБ-СДС в тези две общини се равнява на скрита приватизация в ущърб на всички българи“, подчерта той.

Лорер припомни, че по време на няколко предизборни кампании от ПП са обяснявали случилото се в страната по време на управлението на ГЕРБ и добави, че няма да спрат да го правят.

Едновременно с това той отбеляза, че ПП-ДБ разбирали отговорността си за бъдещето на страната и очаквали подкрепа от ГЕРБ-СДС.

„Прекарахме няколко изборни кампании, в които разказваме отново и отново всичко, което се е случило в нашата страна, което не трябва да се случва никога повече. Ние няма да спрем да говорим за това. Нито за случилото се в Пловдив, нито за случилото се във Варна, нито за случилото се с магистрали или каквото и да било друго. Заедно с това, разбираме политическата си отговорност, задачите, които предстоят пред нас като парламент и на общество като българи“,  изтъкна Даниел Лорер.

„Оттук-насетне разбираме много добре политическата ситуация, в която българският избирател ни е поставил и ни е изпратил тук, за да я решаваме. Ето защо вече имаме законодателна програма, по която имаме разбирателство. Предстои да има програма на правителство, по която да имаме разбирателство. Тогава се надяваме, че съставът на правителство, излъчен от Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, ще срещне подкрепа от колегите от ГЕРБ, а може би и от другите политически сили“, добави той.

В началото на брифинга стана ясно, че „Продължаваме промяната - Демократична България“ ще сезират прокуратурата за Пловдивския панаир. Те обърнаха внимание, че в понеделник, когато е бил крайният срок за жалба срещу овладяването на Пловдивския панаир,  кметът на Пловдив е бил отпуск, изпълняващият длъжността е бил командировка в София, а директорът на правна дирекция, е бил болничен.

„Следващите стъпки ще включват сезиране на прокуратурата най-малко за възможна безстопанственост. Отново виждаме как се пропускат възможности да се защити обществения интерес именно от тези, които следва да го защитят. Пак се изпуска срок за обжалване, някой е в болничен, трети е в отпуска, друг е взел дълъг обяд. Надяваме се прокуратурата да си свърши работата“, заяви Никола Минчев.

От ПП-ДБ искат още министърът на културата да ускори процедурата по даване на статут на Международен панаир Пловдив на недвижима културна ценност от национално значение. „Даването на такъв статут, ще предотврати евентуалното събаряне и застрояване на Пловдивския панаир“, подчерта Минчев.

Йордан Иванов коментира, че все още има надежда, но изрази опасения, че „почетният консул на Руската федерация Георги Гергов може да събори палатите и да построи 350 дка централна градска част на реката в жилищен комплекс“. Според него политическото доверие от Здравко Димитров е свалено, за да се свали отговорността от партия ГЕРБ.

По думите на Манол Пейков Георги Гергов е уличен боец. „Не е случайно, че г-н Здравко Димитров ритуално и театрално напусна ГЕРБ. Това е било подготовка той да си осигури едни спокойни старини“, добави Пейков.

Попитан защо въпреки критиките към ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ очакват подкрепа от първата политическа сила за свой кабинет, Даниел Лорер отговори така:

„Ако беше лесно, някой друг щеше да го е свършил вероятно много отдавна. Ако има нещо, което „Продължаваме промяната“ и нашите партньори от „Демократична България“ доказахме е, че не ни е страх да влизаме в трудни битки. Разбира се, че има риск такова правителство да бъде съборено, парламентът решава колко дълго ще живее. Ето защо тези предварителни стъпки на разбирателство относно законодателна програма и управленски приоритети са толкова важни да се случат публично така, че всички да знаят какво ще свърши това правителство. Когато някой реши да събаря правителството, защото сме станали неудобни, нека отговори пред българската общественост защо го прави“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети