Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ПП-ДБ предлага договорът с „Боташ“ да отиде в ДАНС и прокуратурата

Политика

ПП-ДБ предлага договорът с „Боташ“ да отиде в ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ предлага договорът с Боташ да отиде в ДАНС и прокуратурата - Tribune.bg
Снимка:

Радослав Рибарски изчисли, че близо половин милион долара на ден е таксата за капацитет, който България не използва

„Приключи работата на комисията за „Боташ“. И там нещата изглеждат доста притеснителни“, обясни пред журналисти в кулоарите на НС депутатът от ПП/ДБ Радослав Рибарски

„Всеки ден българската енергетика и в частност „Булгаргаз“ трябва да заплаща капацитет, който се равнява на 500 хил.долара на ден. Всеки ден този капацитет обаче, не се използва, а се заплаща.

Договорените количества за всеки ден излизат за 1,8 млрд. кубични метра на година, а ние физически може да доставяме до 1,3 млрд. кубични метра. Този капацитет, въпреки че ние не го ползваме, плащаме пълния обем такси, който са договорили служебното правителство с министър Росен Христов. Комисията заседава 3 месеца, докладът е готов и другата седмица трябва да бъде в зала.

Ние ще призовем и сегашния министър на енергетиката Владимир Малинов като пряк участник в това договаряне, защото това е едно тристранно споразумение между „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и „Боташ“. Държавата е задължена за 13 г. по този договор да изплаща едни огромни такси по този договор“, обясни Рибарски.

„Булгаргаз“ е загубил 27% пазарен дял заради договора с турската компания "Боташ", сключен от служебното правителство, смята Рибарски. 

По думите му от една страна „Булгаргаз“ не получава дължимите му суми, а от друга страна се оказва задължен с контракт, от който само губи. „Нашето предложение е този доклад да отидат в прокуратурата и ДАНС. Ние призоваваме този договор да бъде предоговорен. Този договор е неизгоден за България и България губи всеки ден от него“, коментира Рибарски.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети