Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ПП-ДБ: Проблем с фискалния резерв няма, държавата е стабилна

Политика

ПП-ДБ: Проблем с фискалния резерв няма, държавата е стабилна

ПП-ДБ: Проблем с фискалния резерв няма, държавата е стабилна - Tribune.bg

Фискалният резерв е като разплащателната сметка, обясни Сабрутев

„Проблем с държавния бюджет няма. Проблем с фискалния резерв няма. С 9,9 млрд. резерв оставихме държавата“. Това заяви Венко Сабрутев от ПП-ДБ на извънредна трибунка в НС по повод изнесените данни от служебния министър на финансите Людмила Филипова. 

„Държавата е в отлично финансово състояние! Отговорността за това как ще продължи да се развива държавата е на служебния кабинет", добави той. 

Сабрутев реши да обясни какво представлява фискалният резерв на държавата. Той го сравни с разплащателната сметка, която почти всеки българин има. "В нея влизат нашите приходи и съответно правим разходи. Там влизат доходите ни от заплата. От нея разплащаме сметките си за ток, вода, газ, парно. За да може да прецените вашето финансово състояние, то трябва да изберете една точка, в която да направите измерване. И това е края на месеца, когато сте получили всички приходи и сте направили всички разходи", посочи депутатът. 

„Манипулациите, че фискалният резерв е по-нисък, идват оттам, че държавата не е получила всичките си приходи, а вече е направила разходи. 1,6 милиарда плащания за „Топлофикация“. Кой направи така, че „Топлофикация“ да е на технически фалит? 12-годишното управление на ГЕРБ. Това е част от планираните разходи в държавния бюджет. Направили сме плащане от 1 милиард и 300 милиона за пенсиите. Направени разходи, планирани в Закона за държавния бюджет, които всички ние гласувахме в Народното събрание", припомни Сабрутев. 

Според Сабрутев продължава комуникацията със сплашване на гражданите, че държавата ще фалира. „Това е манипулация. В края на месеца излизат реалните резерви на държавата. В края на март месец бяха тези 9,9 млрд. След решенията за допълнителни разходи в бюджет 2024 г. резервът бе намален“, обясни депутатът.

Георги Ганев подчерта, че в края на април състоянието на държавата ще бъде такова каквото и в края на март - 9,9 млрд. „Няма проблем. До края на месеца би следвало да се съберат приходите“, добави депутатът от ПП-ДБ.

Служебният финансов министър Людмила Петкова манипулира информацията за фискалния резерв, държавата е стабилна.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети