Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ПП-ДБ внасят промените в службите. Засега се отказаха от сливането им

Политика

ПП-ДБ внасят промените в службите. Засега се отказаха от сливането им

ПП-ДБ внасят промените в службите. Засега се отказаха от сливането им - Tribune.bg
Снимка:

Приемането на страната ни в Шенген и повишаване на доверието в службите за сигурност са основните мотиви, с които ПП-ДБ внасят промени в законите за реформа в службите. Според идеите шефовете им оттук нататък ще могат да се назначават от правителството и парламента, без да трябва указ от президента.

На брифинг Кирил Петков обясни, че бил в Австрия, за да разговаря с външния министър и политици по темата Шенген.

Те ясно заявили, че  най-големият въпрос с тяхното вето към България е сигурността на миграционните потоци, сигурността на границата и информационна сигурност.

Петков изрази надежда да получи подкрепа от ГЕРБ

„Надявам се да преразгледат това тяхно виждане, защото се надявам, че Шенген е толкова голям приоритет за тях както и за нас. Също се надявам да не се изчаква да дойде ротацията, за да можем да придвижим въпроса за Шенген, защото  идват европейски избори, идват изборите в Австрия, така че ние не можем да чакаме повече. Готови сме да продължим разговорите с тях и се надяваме да ги убедим“.

Атанас Атанасов обясни, че засега няма да предлагат сливане на военното и цивилното разузнаване, но не се отказват от идеята:

„Но не се отказваме от този приоритет и се надяваме в близко време да убедим и ГЕРБ, и ДПС и останалите политически сили, за да получим подкрепа, защото това също е много важна стъпка за създаване на единен разузнавателен орган - от едно место да се получават задачите“.

„Недопустимо е председатели на специални служби да изразяват политически позиции. Всички ние сме за това политическите лидери да не се занимават с прякото управление на службите за сигурност. МС е този, който трябва директно да управлява системата за сигурност и да изисква периодично обратен доклад. В това отношение има дефицит, който трябва да бъде компенсиран през Съвета за сигурността към МС“, подчерта Атанасов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети