Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ПП-ДБ внесоха искане за извънредно заседание на НС в сряда заради увеличението на пенсиите

Политика

ПП-ДБ внесоха искане за извънредно заседание на НС в сряда заради увеличението на пенсиите

ПП-ДБ внесоха искане за извънредно заседание на НС в сряда заради увеличението на пенсиите - Tribune.bg
Снимка:

Коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България" внесе искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание на 15 май /сряда/ от 10:00 часа, което да вземе решение и да задължи НОИ и правителството да изпълнят бюджета така, както е написан и гласуван от кабинета „Денков".

Искането е внесено след опита на служебния кабинет да намали увеличението на пенсиите на 10%, позовавайки се на проект на доклад на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Планираното в бюджета увеличение на пенсиите от 1 юли беше за 11%, съобщиха от пресцентъра на партията.

Вносители на искането са: Кирил Петков и група от 50 народни представители.

Вчера служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов заяви, че на днешното заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт ще предложи актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11 процента, както е прието от Народното събрание.

„Кой как ще гласува от работодатели, синдикати и представители на държавата ще видим на самото заседание. Надзорният съвет ще вземе това решение. Надявам се моето предложение за 11% увеличение на пенсиите да бъде подкрепено“, каза той пред журналисти.

Премиерът Главчев: Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер на 11 %

ПП-ДБ настоява заседанието да се проведе с две точки в дневния ред: Изслушване на министър-председателя Димитър Главчев, във връзка с появилата се в публичното пространство информация и проект на решение на надзорния съвет на Националния осигурителен институт, което е включено в дневния ред на предстоящото заседание на 14.05.2024 г., който предвижда осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от КСО да се промени от 11% на 10%; и Проект на решение за задължаване на представителите определени от Министерски съвет в Надзорния съвет на Национално осигурителен институт да подкрепят решение за осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване в размер на 11%.

 

Предложението към НОИ е актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11 процента

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети