Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ПП-ДБ зоват ВАС да се събере през уикенда, а МВР да не бързат да връщат машините

Политика

ПП-ДБ зоват ВАС да се събере през уикенда, а МВР да не бързат да връщат машините

ПП-ДБ зоват ВАС да се събере през уикенда, а МВР да не бързат да връщат машините - Tribune.bg
Снимка:

От ПП-ДБ призоваха ЦИК да преразгледа решението си и да върне машинното гласуване. От формацията настояват докладът на ДАНС, който стана основание за решението на комисията, да бъде публикуван, а ВАС да се произнесе незабавно по жалбата им срещу отмяната на гласуването с машини, по-рано от предвидения в закона 3-дневен срок, за да не създава хаос, предаде БНР.

„Ако съдът отмени решението на ЦИК, това би бил „срамен момент в демократичната история на България“, коментира зам.-председателят на НС Никола Минчев:

„На първо място, ЦИК има основанието в момента да преразгледа решението си, защото има подадена жалба срещу първоначалното решение, има вече и заповедта на Министерството на електронното управление, която се чакаше и когато липсваше до вчера за сертифициране на техническата изправност на машините. Има всички основания - и формални, и материални - органът да преразгледа решението си и да върне машинния вот. Получаваме информация, че машините от цялата страна вече се приготвят и се връщат обратно в София. Призовавам и общинските избирателни комисии и органите на МВР по места да не прибързват с това действие, а напротив - да изчакат развитието на казуса в днешния ден“, поиска той.

ВАС обаче може да разгледа жалбата срещу решението на ЦИК най-рано в понеделник - ден след първия тур на местните избори. Причината е че съдът не работи в почивните дни.

Централната избирателна комисия няма да преразгледа решението си от снощи да се гласува само с хартиени бюлетини.

Това обяви по-рано пред БНР говорителят Росица Матева. Още днес Общинските избирателни комисии ще получат указания за попълването на протоколите в секциите, в които трябваше да се гласува с машини. Според ЦИК, в доклада на ДАНС има достатъчно основания машинният вот да бъде отменен, а МВР носи отговорност за това, че устройствата от склада за съхранение са извадени и транспортирани без разрешението на Комисията.

„За ЦИК не се променя ситуацията, тъй като това решение е подписано от същия заместник-министър, за когото получихме информация от ДАНС, че е извършил действия, които рушат доверието в машинното гласуване; действия, които ни дадоха достатъчно основание да приемем това решение. Знаете, че аз съм убеден привърженик на машинното гласуване, гласувам винаги с машина, но снощи за мен единственият възможен изход от тази ситуация беше да се приеме това решение от Централната избирателна комисия. Към днешна дата няма постъпила друга информация, която да ми даде основание да го преразглеждаме. Решението е факт, то трябва да се изпълни незабавно. Изпратили сме указания до всички Общински избирателни комисии да уведомят Секционните избирателни комисии“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети