Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ПП и ДБ поделиха областите: „Промяната“ – 16, „Демократична България“ – 8, на места – още делят

Политика

ПП и ДБ поделиха областите: „Промяната“ – 16, „Демократична България“ – 8, на места – още делят

ПП и ДБ поделиха областите: Промяната – 16, Демократична България – 8, на места – още делят - Tribune.bg
Снимка:

„Продължаваме промяната” и „Демократична България” ще се явят на местните избори в национална коалиция, но с малки изключения. Това са се договорили най-накрая двете формации след дълги и тежки пазарлъци буквално за всеки областен град и за всяко място в листите за общински съветници, съобщава „24 часа“.

Последните доуточнявания продължават, но равносметката до момента е, че партията на Кирил Петков и Асен Василев ще издигне свои кандидати в около 16 областни града, а хората на Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владимир Панев - поне в 8. Това е станало ясно след заседание на Националния съвет на ПП, проведено в събота.

Бургас е единственият голям град, където ПП и ДБ със сигурност ще играят отделно. Причината е, че структурите им не могат да се обединят зад един кандидат. „Промяната” застава зад коалиционния си партньор Константин Бачийски, чиято партия СЕК бе мандатоносител на правителството на Кирил Петков. Според запознати в негово лице ПП виждали единствения възможен кандидат да стигне до балотаж със сегашния кмет Димитър Николов от ГЕРБ, който излиза за пети мандат. А депутатът от ДБ Димитър Найденов ще бъде издигнат от инициативен комитет. Парадоксът обаче е, че двете партии все пак ще се явят с обща листа за общински съветници в Бургас. Така май ще се стигне до куриозната ситуация двамата кандидати да са с различни номера на предизборните си плакати, но с един номер и еднакви по-малки портретчета на листата за съветници.

Запознати не изключват подобна да е ситуацията и в Хасково, където също имало напрежение между структурите на двете формации. Затова окончателно решение за там още не е взето.

Драма с регистрацията се очертава обаче и в София, където ПП и ДБ застават заедно зад Васил Терзиев. Изненадващо в събота „Спаси София” внесе документите си за самостоятелна регистрация в ЦИК. Борис Бонев е отказал да влезе в националната коалиция на Кирил Петков и Христо Иванов, затова сега за столицата ще трябва да се регистрира такава на местно ниво. А това означава различен номер в бюлетината от този на ПП-ДБ.

Въпреки напреженията в местните си структури двете формации все пак са успели да се споразумеят за общи кандидати в тях. Така е станало в другата инфарктна точка за коалицията - Пловдив. Последното решение е там кандидатът за кмет да е проф. Ивайло Старибратов. А Манол Пейков, на когото държаха много десните, ще е на последно място в листата за съветници.

Проф. Старибратов е преподавател по математика в ПУ „Паисий Хилендарски” и бивш дългогодишен директор на Математическата гимназия. Той не е партиен член, но клони към десницата. На предишните местни избори беше кандидат за общински съветник от ДБ, а след това - и за депутат пак от тях. Кандидатурата му обаче вбеси привържениците на ДБ, защото бяха убедени, че коалицията трябва да застане зад депутата Манол Пейков, който събра над 5000 преференции на последния парламентарен вот и не криеше желанието си да се включи в битката за кмет.

Пейков пусна специален пост във фейсбук, с който обясни, че преговорите за общи кандидати са били дълги и напоителни. И напомни, че се е подготвял за битката за местната власт в Пловдив от почти година.

„Да, България” - политическата сила, на която съм член (и която ме познава най-добре!) - твърдо подкрепяше кандидатурата ми отначало докрай. Уви, не успяхме да убедим колегите си от коалицията (някои от които ме познават малко едностранчиво - преди всичко в светлината на парламентарното ми „биткаджийство”), че към настоящия момент именно моята кандидатура би била най-удачното решение за явяване на кметските избори в Пловдив“, написа той.

Пейков обявява, че застава зад кандидатурата на Старибратов и го подкрепя „безрезервно”. И добави, че ще заеме знаковото последно място в общата листа за общински съветници. Но след това ще остане депутат. Освен в Пловдив от „Промяната” ще посочат кандидатите още и в Русе и Варна, където също имаха спорове с ДБ. В крайдунавския град ще играят с адвокатката и бивша депутатка Рена Стефанова, която дълги години е работила със собственика на „Еконт” Николай Събев. В морската столица пък кандидат ще е Благомир Коцев. Той бе областен управител по времето на кабинета „Петков”, но според запознати самият Кирил Петков не го искаше за кандидат. В крайна сметка местната структура явно се е наложила.

За Велико Търново пък ще играе младият архитект, депутатът Йордан Терзийски. В кметската битка влизат още двама депутати - Искрен Арабаджиев в Ловеч и Петър Куленски в Пазарджик, както и ексдепутатката Йорданка Костадинова в Добрич. В Благоевград е издигнат адвокат Методи Байкушев, който в сряда ще представи програмата си за управление. Във Враца ПП ще играе с юриста предприемач Кирил Кунгалов, в Сливен - с областния управител Маринчо Христов. В Шумен издигат икономиста и бивш зам.-областен управител Николай Христов. В Ямбол за кметския стол ще се бори хирургът д-р Георги Стефанов, който бе и в листата на ПП за парламентарните избори. В Кюстендил ще е Кристиян Иванчов. От “Промяната” ще е кандидатът на коалицията в Плевен. Там този път ДБ явно няма да застанат зад настоящия кмет Георг Спартански, който ще играе за трети мандат. Настоящият депутат от ДБ Любен Иванов ще се включи в надпреварата за Видин. Той бе областен управител по време на кабинета „Петков”.

В Перник ПП и ДБ взеха решение да не застават зад настоящия кмет Станислав Владимиров, след като той бе подкрепен от ГЕРБ. Затова най-вероятно ще играят с местния лидер на ДСБ Георги Недев.

„Демократична България” ще посочи още кандидатите на коалицията най-вероятно в Стара Загора, Разград, Търговище, Кърджали, Габрово, Силистра.

Докато не бъде направена регистрацията първо на коалицията в ЦИК, а след това и на кандидатите в секционните избирателни комисии обаче, нищо не е окончателно, предупредиха запознати с хода на преговорите между ПП и ДБ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати