Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ПП и ИТН не виждат необходимост от управленска програма, ДБ е на мнението на БСП

Политика

ПП и ИТН не виждат необходимост от управленска програма, ДБ е на мнението на БСП

ПП и ИТН не виждат необходимост от управленска програма, ДБ е на мнението на БСП - Tribune.bg
Снимка:

Този начин на работа е твърде хаотичен и сложен, има нужда от по-конкретен документ от коалиционно споразумение, смята Христо Иванов

Трябва или не трябва управленска програма? По този въпрос не успяха да се разберат партиите от Четворната коалиция. Темата беше повдигната по-рано днес от социалистите, а ПП и ИТН не са съгласни, че има проблем.

Вигенин: Коалицията не се разпада, спешно трябва да се обяви управленска програма

„Аз нямах възможност да чуя интервюто на г-н Вигенин, тъй като бях в зала, гласувахме законопроект. Но мога да кажа следното – ние имаме коалиционно споразумение, партиите от управляващата коалиция са подписали коалиционно споразумение, към което се придържаме. В него ясно са дефинирани приоритетите, както краткосрочни, така и дългосрочни, така че от едната гледна точка аз не мога да се съглася с думите на г-н Вигенин“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната“ Петър Куленски пред журналисти в парламента във връзка с думите на Кристиан Вигенин в интервю по-рано днес, че правителството няма управленска програма и до този момент и спешно трябва да бъде обявена такава.

На въпрос дали липсата на управленска програма пречи на работата на коалицията.  

„До колкото коалиционното споразумение може да бъде взето за такава програма, не пречи. От друга гледна точка проблемът е вдигнат до ниво лидери на партии и мисля, че те ще го коментират на техните коалиционни съвети и би трябвало да излязат с решение“, коментира още Куленски.

Попитан дали вече не е време правителството да има такава програма при положение, че вече са минали 6 месеца от управлението му, той отговори така:

„Аз пак искам да повторя, ние имаме коалиционно споразумение, към което се придържаме. Също така не можем да не отчетем и факта, че през тези шест месеца ни сполетяха и много допълнителни фактори, допълнителни кризи, които не бяха налице при съставянето на коалиционното споразумение през месец декември“.

Куленски посочи, че не му е известно дали БСП са поставяли темата за управленската програма на коалиционен съвет и планира ли се написването на такава.

По думите му различните коалиционни партньори имат различни виждания по някои от точките в коалиционноно споразумение, на което се дължат и постоянните спорове в коалицията.

„Ние се стараем същите да бъдат изчистени, за да може законодателната дейност, поне що се касае до Народното събрание, да тече по начина, по който трябва“, подчерта той.

„Мисля, че всички сме съгласни, че този начин на работа е твърде хаотичен и сложен, че комуникацията и ефективността не са добри и трябва да работим да ги подобрим“, коментира от своя страна съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов изявлението на Кристиан Вигенин за необходимостта от управленска програма.

„Има нужда от по-конкретен документ от коалиционното споразумение“, смята той и подчерта, че неговата парламентарна група първа е поискала подобно нещо в декларацията си от 13 май.

„Правителството има нужда от ясни, систематизирани приоритети за нещата, които смята в следващите месеци да бъдат негов фокус. Трябва да подобри своята ефективност от гледна точка на законодателна работа и вътрешна комуникация, защото тя очевидно не е добра. Да, този тип фокусиране може да се постигне чрез такъв документ“, категоричен бе той.

Според него коалиционното споразумение е „една енциклопедия“ за всичко, което смятат да свършат, но има нужда от уточнение кое ще бъде приоритет предвид новото обстоятелство, войната в Украйна.

„Коалиционното споразумение е общо, то има хоризонт 4 години. В този смисъл кое е важното точно сега и как да направим не е ясно. Там има голяма част от записи и мерки може да се каже, че някои бяха записани като нуждаещи се от анализ. Самото коалиционно спразумение не се състои само от неща, които са готови да бъдат изпълнени, а и от неща, които сме маркирали като теми за ожбсъждане помежду ни“, обясни Иванов.

По думите му, за да е ефективна работата, трябва да е ясно в следващите 12 месеца, или някакъв друг времеви хоризонт, какво конкретно ще бъде избрано като приоритет.

„Очакваме да започнем да работим по такъв документ. Той може и по друг начин да бъде наречен или форматиран, може да има един или друг времеви хоризонт, може да е свързан с актуализацията на бюджета или с 3-годишната финансова рамка, но има нужда от по-конкретен документ от коалиционно споразумение“, категоричен бе съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Той посочи, че темата е обсъждана на лидерско ниво, но все още няма конкретно решение.

„Коалиционното споразумение е фундаментът на тази коалиция и нейната програма. За съжаление, напоследък то като че ли остава на заден план и не се работи по него заради „черните лебеди“, които ни застигат - кризите в държавата, войната в Украйна и различните  търканията на база идеите и мненията на всеки един в тази коалиция. Споразумението трябва да се изпълнява. То беше съгласувано между всички експерти в политическите партии и на практика по него трябва да работим. То е ясно разписано“, категоричен бе депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

Според него всеки има право да говори каквото иска.

„Аз не мога да влизам в ролята на говорител на г-н Вигенин, на БСП и т.н. Те преди време вкарваха със свои мнения идеите за „форсмажор“ и за други обстоятелства. Това е тяхно право“, отбеляза Балабанов.

По думите му темата за управленска програма не е повдигана на коалиционните съвети.

„Коалиционните съвети напоследък са свързани с теми, които ни застигат и и мат нужда от бързо разрешаване. Такава е темата с Северна Македония и утре ще има коалиционен съвет на тази тема“, разкри Балабанов.

По думите му позицията на ИТН е ясна.

„Просто ще изслушаме за какво ни викат. Може би ще се запозная с нещо ново, което не знам“, обясни той.

Балабанов обяви, че коалиционният съвет е от 19 часа утре.

Той сподели, че напоследък поведението на премиера в това отношение е твърдо отстояване на българския национален интерес.

Той не знае дали има напредък в работните групи, които бяха съставени между двете държави.

„Това, което виждам от страна на Северна Македония, за съжаление, още повече влошава този процес. То е техен проблем, не е проблем на България“, подчерта Балабанов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати