Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ПП искат пълна проверка на фитосанитарния контрол на „Капитан Андреево“ за последните 10 години

Политика

ПП искат пълна проверка на фитосанитарния контрол на „Капитан Андреево“ за последните 10 години

„Корупцията е ендемично зло", каза Михаил Камбарев

„Продължаваме Промяната“ искат пълна проверка на фитосанитарния и ветеринарния контрол на „Капитан Андреево“ за последните 10 години. Това заяви от името на парламентарната група народният представител от „Продължаваме Промяната“ Михаил Камбарев по време на брифинг в Народното събрание. Камбарев е и председател на Комисията за превенция и противодействие на корупцията. 

От думите му стана ясно, че утре на редовно заседание на Комисията за превенция и противодействие на корупцията са поканени всички страни, които са взели отношение по този казус.

„Корупцията е ендемично зло. През последните няколко години различни състави на Народното събрание питат, а отговори не получават относно един фундаментален казус – състоянието на фитосанитарния и ветеринарен контрол на границата с Турция и гранично контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“. Подадени са шест сигнала без резултати“, посочи Камбарев.

По думите му през границата с Турция минават 1, 8 милиона тона храни с дестинация не само България, но и целия Европейски съюз. Само за миналата година ръстът на товарите е над 20%.

„Основна цел на ПП от създаването и досега е борбата с последствията на системната безстопанственост и дезертиране на държавата от нейните задачи“, подчерта депутатът от „Продължаваме Промяната“.

„Имаме сведения, че повече от 10 години на ГКПП „Капитан Андреево“ е извършван системен подход към ограничаване на контрола на държавата, ветеринарния контрол и застрашаване на националната сигурност на България и целия ЕС. От началото на годината БАБХ е с ново ръководство и беше установено, че една частна фирма, на практика е монополизирала фитосанитарно-ветеринарния контрол. Проверките показаха, че държавата е прехвърлила дефакто изцяло този контрол върху един частен субект, който е създал зона на безотчетност и липса на контрол. Санитарно-ветеринарният контрол е единствената точка на КПП „Капитан Андреево“, където отсъстват камери“, обясни Камбарев. 

По думите му това е място, откъдето хиляди ТИР-ове влизат от Турция.

„Можем само да гадаем какво се контролира“, отбеляза Камбарев. 

Той разкри, че в края на миналата седмица държавата е възстановила правомощията си върху тези дейности, като санитарно-ветеринарният контрол вече се извършва от инспекторите на БАБХ, както е по закон.

„Свидетели сме на сериозен натиск и кампания срещу директора на БАБХ, зам.-министър на земеделието, народни представители, както и изпълнителната власт като цяло“, каза Камбарев. 

„Ние от ПГ на ПП считаме, че трябва да бъдат предприети всички мерки, които ще позволят да се направи пълна и прозрачна проверка на случвалото се през последните 10 години на „Капитан Андреево“, да установим истината за евтините турски домати, да установим има ли пропуски в контрола, да бъдат идентифицирани нарушенията и евентуалните престъпления“, обяви той. 

Колегата му Константин Бачийски заяви, че 10 години държавата не е имала волята.

„В момента имаме управление, което има желание да покаже воля и да запуши този проблем, тази пробойна“, увери депутатът от ПП. 

Според Настимир Ананиев става въпрос за загуба на публични средства за над 200 млн. лв.

„Стъпките са предприети, правим точно това ,което сме обещали - борба с корупцията. Въпросът е, че отпорът е много голям, очакван, но това няма да ни спре и утре на комисия ще получим още повече данни. Един от течовете е спрян. Има още много в други сектори“, категоричен бе Ананиев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети