Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ПП искат служебният кабинет да разговаря с ЕК за разсрочване на Плана за възстановяване

Политика

ПП искат служебният кабинет да разговаря с ЕК за разсрочване на Плана за възстановяване

ПП искат служебният кабинет да разговаря с ЕК за разсрочване на Плана за възстановяване - Tribune.bg
Снимка:

Опитва ли се служебният кабинет на върне „Газпром” в България под предлог, че това е турски газ?

От „Продължаваме Промяната” призоваха да се приеме решение за задължаване за провеждане на разговор между Министерския съвет и Европейската комисия за разсрочване на Плана за възстановяване и устойчивост по отношение на енергетиката. Това обяви Радослав Рибарски от ПП, който е и зам.-председател на парламентарната Комисия по енергетика.

Според него темата със затварянето на въглищните централи се политизира.

„Нямаме ангажимент за закриване на никакви централи, но понеже от тази политическа партия няма да престанат. Още от декември месец миналата година подкрепихме и подписахме декларацията на синдикатите, която е с цел предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост”, коментира още Рибарски.

От ПП предлагат още да бъдат договорени максимално добри условия за Република България в сектор „Енергетика” в съответствие с мерките и възможности на европейски регламент и новия план на ЕС REPowerEU.

„Икономическите последици от войната, както и покачването на цените, също така са достатъчен обоснован аргумент за пред Европейската комисия за запазване и отлагане на целите по декарбонизация, които залегнаха във вече одобрения План за възстановяване и устойчивост”.

Васил Стефанов припомни, че газовата връзка между България и Турция е само за капацитет. В момента тече евтин азерски газ, което е реална диверсификация. Стефанов попита защо договорът е подписан от „Булгаргаз”, а не от „Булгартрансгаз”.

„Булгаргаз" договорила ли е количества газ, които да влизат в Турция, но произходът им да бъде руски? Опитва ли се служебният кабинет на върне „Газпром” в България под предлог, че това е турски газ?

Отделно това чисто времево, това споразумение за 13 години - дългосрочно, беше сключено точно три дни след края на дългосрочния договор на България с „Газпромекспорт”. Същият този „Газпром”, който едностранно преустанови доставките на газ и се доказаха като един ненадежден доставчик на газ”.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати