Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ПП настоя в декларация Борисов да се яви в НС, не бил носил отговорност

Политика

ПП настоя в декларация Борисов да се яви в НС, не бил носил отговорност

ПП настоя в декларация Борисов да се яви в НС, не бил носил отговорност - Tribune.bg
Снимка:

Томислав Дончев заяви, че до момента страната ни е договорила нула по Националния план и Оперативните програми

 „Има една дума, от която ГЕРБ бяга като дявол от тамян и тя е отговорност. Когато пътищата са в лошо състояние след 12 години управление, ГЕРБ и нейният вожд тръгват да броят дупки вместо да се смирят и извинят.  Когато енергетиката е хаос те казват – „Ето новите управляващи са виновни”- сякаш енергетика, унищожавана за 12 години, може да бъде възстановена за 6 месеца”, каза в декларация от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров. 

„Държавната хазна с години се източваше, защото парите потъваха за аванаси, сакове, чекмеджета, неизгодни договори, в сектори без реформи. Когато за месеци постигнахме рекордна събираемост, когато започнахме да спираме кранчетата на мафията, от ГЕРБ се уплашиха и внесоха абсурдния си вот на недоверие. Вот за финановата политика, за която германският министър на финансите казва – „Солидните ви финанси са вдъхновение за нас”, похвали се Гюров. Той допълни, че имаме 1 милиард излишък, а когато е станало ясно, че ще изгубим пари по Плана за възстановяване, от ГЕРБ „веднага изскочиха с поредната лъжа”:

„Борисов обяви, че Планът бил провален и отправи обвинения за безотговорност. Да, господинът никога не е носил отговорност за своите провали. Обича да излиза сух”, разясни Гюров. Финансовата корекция била гласувана през февруари 2021 година в ЕС и подкрепа от правителството на Борисов.

Той не пропусна да нарече лидера на ГЕРБ и „човекът с чекмеджето”.

„Колкото до корекцията значи, че икономическите показатели на България са по-добри от средните за ЕС. Възстановяването ни е по-бързо, откакто сте в опозиция. Нека Борисов да дойде в НС и да обясни с Томислав Дончев, или да се извинят за лъжите”, обяви депутатът на ПП като попита каква била целта.

„Истината ще стане ясна, когато трябва да гласуваме Закона за обществените поръчки, за противодейстие на корупцията и всичко, което предстои. Времето е малко, а задачите- много. По делата им ще ще ги познаете”.

След декларацията Томислав Дончев излезе за лично обяснение на трибуната.

Той отговори, че гражданинът Дончев е тук и е в състояние да отговаря на всеки смислен въпрос. От изречените думи няма нито едно изречение, което представлява смислен въпрос, посочи той.

Дончев препоръча на настоящите управляващи да прочетат проекта за нов общ регламент и приложимия регламент към Националния план за възстановяване и устойчивост. Приятелски съвет - обърнете внимание на сроковете, 2023 г. е абсолютният краен срок за договаряне на средства по Плана, за сключване на договори, посочи Дончев. Той отбеляза, че срокът изтича след година и шест месеца и за това време България трябва да договори целия ресурс по Плана, в същото време да изпълнява инвестиционната програма в бюджета и да сключва договори по оперативните програми.

„До момента България е договорила по Националния план и по оперативните програми нула и е платила нула", коментира Дончев. Същественият въпрос не е дали ЕК е отписала един милиард, а колко милиарда ще загуби България още следващата година, само по Националния план, аз залагам на три милиарда, заяви той.

По-рано днес председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира, че в предложения дневен ред на парламента не вижда онези 22 закона, които управляващите твърдят, че са изключително важни за Плана за възстановяване. Тя попита докладите на омбудсмана, включени в програмата, ли са най-важни или Планът за възстановяване.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети