Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ПП с най-много дарения, но без отчети за приходите и разходите

Политика

ПП с най-много дарения, но без отчети за приходите и разходите

ПП с най-много дарения, но без отчети за приходите и разходите - Tribune.bg
Снимка:

„Продължаваме промяната” е най-даряваната политическа формация в България. Поне това показват отчетите в последните избори.

Формацията на Кирил Петков и Асен Василев събра над 1 млн. лв. за вота през октомври. Реално 70% от политическите дарения в България са именно към „Промяната”. Като формацията продължава да е активна и да приема финансиране през уебсайта си.

След шума около даренията за политическите сили у нас, читатели на „24 часа” се вгледали детайлно в сайтовете на различните партии.

Така установили, че в секция „Публичен регистър” на „Продължаваме Промяната” не работи нито един линк, не може да бъде открит нито един годишен отчет за проходите и разходите на тази политическа сила не се виждат.

В същото време на сайта на ПП отчет за даренията, какъвто е задължителен по закон, също липсва. А всичките дарения и отчети са на сайта на коалиционния партньор ВОЛТ. Въпреки че на вота през октомври ПП бе регистрирана партия, която участва в коалиция.

И отчетите пред Сметната палата, където са видими даренията са подадени от името на трите формации. В коалицията участваше и партията „Средна европейска класа”, чийто уебсайт пък е недостъпен.

Законът наистина допуска една вратичка - партиите се отчитат задължително и на уебсайта си, коалициите само пред Сметната палата. Заради това например регистър на даренията и отчети за похарчените пари липсват и на интернет страницата на „Демократична България”. За сметка на това партиите, които участват в тази коалиция – „Да, България”, ДСБ и „Зелените” съвсем коректно са публикували отчетите си на своите сайтове.

Всъщност, с изключение на ПП, само „Възраждане” не спазва това изискване да публикува отчетите си на своя сайт. Формацията на Костадин Костадинов, между другото, също подава коректно данни пред Сметната палата.

Най-подробни в отчетите си са старите формации - ГЕРБ, ДПС и БСП. При тях отчети за събраните и разходваните суми има за всеки частичен вот, дори и за най-малкото кметство.

Допълнително ГЕРБ и ДПС не събират и отказват дарения за избори, а финансират кампаниите си от субсидиите си. БСП събира дарения, които обаче отчита коректно както пред Сметната палата, така и на своята уебстраница.

Линк към отчети липсва и на сайта на „Български възход”, но на последния вот формацията на Стефан Янев не бе регистрирана като партия в ЦИК, а се яви с чужда регистрация като коалиция.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети