Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ПП се срещнаха с партиите да търсят подкрепа за кабинет

Политика

ПП се срещнаха с партиите да търсят подкрепа за кабинет

ПП се срещнаха с партиите да търсят подкрепа за кабинет - Tribune.bg
Снимка:

„Възраждане“ не дойдоха, Нинова не беше сред представителите на БСП, само ДБ категорично „за“

Продължаваме промяната организираха среща в Народното събрание с представителите на останалите парламентарни партии, за да търсят подкрепа за собствен кабинет. Откликнаха всички без „Възраждане“, но подкрепа реално обещаха само ДБ. Знаково беше отсъствието на Корнелия Нинова от БСП.

„Като системна и европейска партия ние не веднъж сме поставяли важните тема за България, които и ние сме ви предоставяли на тази маса. Тези теми са не само от нашия дневен ред, но и на други партии. Този разговор обаче е закъснял, след като са изгорени много мостове и комуникацията при връчения първи мандат“, заяви в началото на срещата Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Струва ми се, че сте взели ролята на кукла на конци и зад вашия академичен гръб стоят номинациите на съпредседателите на ПП. Считаме, че хората, които последните месеци доказаха, че не могат да се справят като върха на изпълнителната власт не могат да бъдат номинация за правителство, когато твърдите, че търсите консенсус. Поздравления за вашата кандидатура, ние ви познаваме добре, били сте зам.-министър в наше правителство, в такова на Радев, Плевнелиев и сте припознат от ПП, имате своите качества“, заяви още тя и допълни, че след като няма документ за гаранции при положение, че се излъчва политическо правителство, разговора за тях е прекратен и ще следят с интерес гласуването в зала.

Денков отговори, че мостовете били изгорени когато било свалено правителството на Кирил Петков. „Персоналният състав предстои, но той ще се проведе само ако имаме разбирателство за политики“, допълни кандидат-премиерът на ПП.

От името на БСП се явиха Георги Свиленски, Христо Проданов и Атанас Зафиров. Свиленски отчете, че вижда тези разговори като събиране на мнозинство, а не за правителство.

„Интересно от това, което сте ни изпратили, е отпаднало първото ви условие за ревизиране на Изборния кодекс. Това за нас беше смущаващо, че поставяте ИК като условие за правителство“, отчете социалистът и допълни, че когато започнат разговори по същество те ще участват, с ясното съзнание, че България трябва да има редовно правителство.

Той изтъкна, че са разочаровани от ПП, че не са подкрепили в пленарна зала помощта за младите семейства и е важно това, което се говори на тази маса да се спазва и в при гласуванията.

Николай Денков отвърна, че може да се обсъдят различни варианти в, които да се отчетат приоритетите на БСП за хартиената бюлетина, но и да остане машинното гласуване.

„Нека спокойно да обсъдим тази тема, тя не е загубила значение за нас и виждаме, че има възможност вие да реализирате това, което е важно за вашите избиратели“, каза още Денков.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска от Денков да даде персонална оценка за това, че Кирил Петков е станал министър против Конституцията, като отчете, че в програмата им е записано като приоритет – правовата държава.

„Всички онези незаконни нахлувания по домовете на възрастни хора по указания на Рашков вие как го оценявате. Незаконните действия, които се извършиха по указания на Рашков са актуални и днес, защото българският съд ги обяви за незаконни“, отчете Карадайъ и допълни, че приоритетите са същите като тези на проектокабинета „Габровски“, но предложенията за министри са били експертни, а в случая от ПП предлагат партийни лица.

„България има нужда от промяна на промяната, а престъпност не може да се бори с престъпни действия“, допълни лидерът на ДПС.

Денков оправда Кирил Петков за протиконституционното му назначение за министър и при решение на Конституционния съд. По думите на кандидат-премиера Петков е направил лични жертви, които заслужавали уважение и имало два вида право, като при някои волеизявлението се приема като краен акт. В този момент лидерът на ДПС напусна залата.

Христо Иванов виждал пък от страна на ПП желание за диалог, много по-рано от този на ГЕРБ, защото кандидата за премиер не чакал последния момент, като Денков се опитвал да изкара партиите от скандалите и да ги помири. Съпредседателят на ДБ виждал и друга разлика, че при втория мандат се поема отговорност, каквато не видял при първия и виждал сериозна отговорност от страна на ПП за съставяне на правителство, като трябва да им се даде шанс.

„Съгласен съм, че разговора е закъснял, защото такъв тип разговори трябваше да започнат от самото начало, но все пак е добро начало“, заяви лидерът на „Български възход“ Стефан Янев. Той определи приоритети за добри и в бъдеща дискусия ще кажат и техните идеи за по-добро фокусиране. Въпросните приоритети пък трябва да се обособят в пътна карта във времето.

Денков отговори, че шанс за правителство има, макар и не голям и призова, когато партиите са готови да дадат своите предложения и да се направи техническа среща.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети