Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ПП внесе сигнал в ДАНС за защита на интересите на БАБХ

Политика

ПП внесе сигнал в ДАНС за защита на интересите на БАБХ

ПП внесе сигнал в ДАНС за защита на интересите на БАБХ - Tribune.bg
Снимка:

„С отказа да ни приемат в Шенген партньорите ни казаха: „ Вместо да се занимаваме с реалните проблеми с корупцията, връщате хартиената бюлетина“, отбеляза Даниел Лорер

Представители на „Продължаваме Промяната“ (ПП) внесоха сигнал в Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) срещу Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Сигналът е свързан по думите им с установени бездействия, които възпрепятстват БАБХ от защита на интересите ѝ във връзка с граничния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“.

Пред журналисти бившият заместник-министър на земеделието и настоящ депутат Иван Христанов заяви, че едно от най-важните дела е безвъзвратно загубено и държавният интерес не е защитен заради това, че не е платена държавна такса от 70 лева.

„Забелязваме, че системно ръководството на БАБХ не изпраща представителство от Правна дирекция да защитава интереса на държавата на съдебни заседания“, добави още той. 

„Сигналът към ДАНС е 4 страници. С приложенията е 25-30 страници. Той материализира нашите притеснения, че със своите действия или бездействия сегашното ръководство на БАБХ застрашава националната сигурност на България и компрометират държавния интерес“, заяви Иван Христанов.

„Предишният договор с фирмата на Размиг Чакърян е ощетил държавата с 200 милиона лева. Същият директор тогава е започнал процедура, която ще ощети държавата с 400 милиона лева. Много от нас бяха заплашени, предлагаха ни подкупи. Сега тази практика се връща. Ако България не загърби тази 10-годишна политика на шмекерство и измами, няма да влезем в Шенген. България е важен стратегически партньор в европейското семейство. Тук се инвестират пари, за да влезем в Шенген. От нас се иска да се борим с корупцията и да гарантираме сигурността на границата“, каза още депутатът Иван Христанов.

„Всички вече знаем, че България е на път да получи пореден отказ за присъединяване към Шенгенското пространство. Българите все още няма да можем да пътуваме без паспорт, както останалите европейци. Въпреки че нашите служби и администрации са положили много усилия през последните години и технически страната ни е готова. Но на нас ни се каза от партньорите в Нидерландия, че България има сериозен проблем с корупцията и с прилагането на закона и правовата държава по принцип. Правителството „Петков“ започна мащабни реформи, за да възвърнем доверието както в българските граждани, така и в нашите партньори в ЕС. Акцията на ГКПП „Капитан Андреево” беше основополагаща, за да може европартньорите ни да видят,че една от най-големите сухопътни граници в Европа може отново да е сигурна“. Това заяви Даниел Лорер от ПП при внасяне на сигнала в ДАНС заедно с още представители на партията.

По думите му обаче БАБХ изглежда саботира акцията, подета от кабинета „Петков“. „Сигналът, който ще внесем, касае бездействието на тази институция по отношение на мерките, които взехме, за да не се повтаря ситуацията там“, подчерта Лорер.

„Хърватия се присъедини към ЕС през 2015 година и вече е в Шенген. Явно България не е полагала същите усилия“, добави Даниел Лорер. Според него и връщането на хартиената бюлетина е сериозна стъпка назад. „Партньорите от ЕС ни казаха – вместо да се занимаваме с реалните проблеми с корупцията, губите 2 седмици за връщането на хартиената бюлетина“, отбеляза Лорер.

Бившият директор на БАБХ и настоящ депутат от ПП проф. Христо Даскалов посочи, че 8 от юристите, с които са работили по казуса с договора на „Евролаб 2011“, са освободени. Новият директор анулирал два важни документа – прогласяването на договора за нищожен и нотариална покана да напуснат помещенията на ГКПП Капитан Андреево.

„Днес от „Продължаваме Промяната“ (ПП) подаваме сигнал в ДАНС срещу Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)“. Това каза по-рано във видеообръщение, публикувано във Фейсбук страницата на ПП и съпредседателят на партията Кирил Петков.

„Както знаем „златната лаборатория“ на задкулисието, която години наред прекарваше отровни плодове и зеленчуци в Европейския съюз обжалва своите дела да бъде изкарана оттам и по някаква случайност служител на БАБХ решава, че няма да плати своите такси и по този начин опропастява на трета инстанция това дело“, заяви Петков.

„Задкулисието има своите пипала навсякъде, но ние ще стоим и ще осветляваме всеки служител на държавната администрация, който защитава частните интереси на задкулисието, вместо да защитава интересите на гражданите“, посочи още той.

Части от ГКПП „Капитан Андреево“ вече са обявени за стратегически обект от значение за националната сигурност с решение на служебното правителството. Според това решение ДАНС проверява предварителния допуск на всеки, който може да влиза в помещенията и упражнява специфична защита, включително информационна и физическа.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети