Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правителството „насърчило“ „Лукойл“ да не покачва цените на горивата

Политика

Правителството „насърчило“ „Лукойл“ да не покачва цените на горивата

Правителството насърчило Лукойл да не покачва цените на горивата - Tribune.bg
Снимка:

Кирил Петков увери, че няма риск за доставките на петрол

Няма риск за доставките на петрол във връзка със санкциите, наложени на Русия заради войната в Украйна, не трябва да се предизвиква паника. Това увери министър-председателят Кирил Петков по време на участието си в днешния парламентарен блиц контрол.

Коментарът му идва в отговор на въпрос от народния представител от „Има такъв народ“ Виктория Василева, която поиска от него информация за това откъде би могла страната ни да получи алтернативни доставки на гориво, ако Русия реши да прекрати доставките.

„Няма риск за доставките на петрол, въпреки че „Лукойл“ е руска компания, самата тя е собственост на швейцарска компания, така че не влиза в руските санкции и са готови да преработват и неруски петрол“, допълни премиерът

От думите му стана ясно, че се водят разговори за възможността за по-плавно вдигане на цените за петрола в съответствие със световния пазар.

Правителството е поискало рафинерията „Лукойл Нефтохим“ да не вдига цените на горивата според движението на цените на петрола сорт „Брент“ на борсите, защото българският нефтокомбинат работи с руски петрол, който в момента е в пъти по-евтин.

Отговорът от страна на „Лукойл“ обаче е бил, че цените на горивата се определят от швейцарската фирма „Литаско“ и те не се продават директно от рафинерията към бензиностанциите.

Правителството е „насърчило“ „Лукойл“ и да не покачва цените на горивата, дори след като се повишава цената на суровия петрол, защото има период от 7 дни между това, което се преработва и това, което се продава, обясни още премиерът Кирил Петков.

Премиерът заяви, че министърът на енергетиката Александър Николов работи ежедневно, за да се осигури план за действие при различни ситуации. 

„Проведохме много срещи с компанията „Лукойл“, включително и вчера, за да сме сигурни, че те имат алтернативна доставка на суров петрол, който не е руски. Едновременно с това те гарантират до този момент, че имат и „план Б“, ако се спре подаването на руски петрол. До този момент танкерите се разтоварват, няма нарушени доставки. Засега нещата изглеждат под контрол и ние сме в ежедневна комуникация това да продължи така“, увери Кирил Петков.

Премиерът посочи още, че министърът на енергетиката договаря и доставката на различни количества газ през Гърция, за да се гарантира енергийната сигурност на страната ни.

„Ако се наложи, следим и възможността за ограничаване и дерогация за експорта на електричество при екстремални ситуации“, каза Кирил Петков от парламентарната трибуна. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп