Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правителството одобри проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост

Политика

Правителството одобри проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост

Правителството одобри проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост - Tribune.bg

Правителството прие Решение на Министерския съвет, с което одобрява проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост на Република България и възложи заместник министър-председателя Томислав Дончев да внесе одобрения План за окончателното му приемане от Народното събрание.

Работата по проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост започна през юли 2020 г., като до момента на Комисията са изпратени два проекта. По първия проект на Плана беше проведена публична консултация и бяха получени над 90 предложения в и извън нейния срок, като допълнително бяха проведени и 6 срещи с представители на социалните партньори и НСОРБ.

След всяко от двете изпращания са проведени срещи с Европейската комисия на различно ниво, като в резултат на направените консултации е постигната висока степен на съгласуваност на документа с европейските партньори.

Чрез Плана за възстановяване и устойчивост, България ще получи достъп до над 12 млрд. лева безвъзмездна подкрепа, която да способства икономическото и социално възстановяване от кризата, породена от COVID-19 пандемията. Определени са 36 реформи и 48 инвестиции, които да възстановят и развият потенциала за растеж на икономиката, което да позволи в дългосрочен план постигането на стратегическата цел за конвергенция на икономиката и доходите до средноевропейските. Същевременно, Планът полага основите за зелена и цифрова трансформация на икономиката в контекста на амбициозните цели на Зелената сделка. Зеленият преход заема водещо място в Плана, като концентрира 40.2% от общите предвидени разходи. Дигитализацията формира 32% от планираните разходи.

С оглед на времевия хоризонт за изпълнение на Механизма за възстановяване и устойчивост, от особена важност е планираните инвестиции да бъдат реализирани възможно най-бързо. В тази връзка, 70% от ресурса следва да бъде ангажиран през 2021 и 2022 г., а останалите 30% - през последната 2023 г.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

БКП-Обединение Ето и дневния ред, който коалицията, известна още и като "Гешев" мафията ГЕРБ-БСП-ДПС), отхвърли:
1. Приемането на промените в Изборния кодекс
2. Създаване на анкетна комисия за беззаконията в Росенец
3. Създаване на анкетна комисия за полицейското насилие по време на летните протести.
Нещо неясно?

Комунистите от ГЕРБ и БСП само на думи и по дребни теми се правят на противници, по важните теми винаги гласуват заедно. Маските отново паднаха.
28.04.2021 17:13 / Отговор
Отговор Гнусен Трол-помияр! От Ристю Мравояда,и комунистическия прокурор Танас, по-сервилни слуги на "мафията" ... няма! Айде сега обясни, как Мая Костинбродска се била "променила" и сте готови да се еякулирате с нея!
28.04.2021 22:04

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети