Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правителството с готовност да подпомогне с ваксини страните от Западните Балканите

Политика

Правителството с готовност да подпомогне с ваксини страните от Западните Балканите

Правителството с готовност да подпомогне с ваксини страните от Западните Балканите - Tribune.bg
Снимка:

Правителството прие решение за проучване на възможностите за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за държави от Западните Балкани и Източното партньорство. Това ще стане възможно след обезпечаването на българските потребности, при спазване на процедурите на страните за това и условията на предварителните споразумения, сключени между ЕК и производителите на лекарствени продукти.

„Правим го с най-чисто сърце. Правим го за живота и здравето на нашите най-близки съседи“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че целта на решението е постигане на солидарност в условията за излизане от пандемичната криза.

Министърът на здравеопазването на Република Северна Македония Венко Фелипче заяви, че страната му е изключително признателна на правителството на България в тези трудни времена. „За нас това е голяма признателност. Изключително важно е да имаме достъп до ваксини. Трябва да си помагаме и да бъдем добри приятели. Изказвам голяма благодарност от името на цялото правителството на Република Северна Македония,“ допълни Венко Фелипче.

След заседанието на кабинета двамата министри подписаха Писмо за намерение между здравните министерства на България и Република Северна Македония. Страните постигнаха съгласие, че в сложната към момента епидемична обстановка, предизвикана от COVID-19, опазването на здравето на хората е от първостепенна грижа за всяка държава, поради което и двете страни посочиха, че при възможност и последващо сключване на международни договорености, ще положат усилия за сътрудничество и координация и в борбата с COVID-19, включително за проучване на възможностите за обезпечаване на нуждите от ваксина и за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за гражданите на Република Северна Македония.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Z Много благородно! Така трябва да отговаря България на омразата, която се сипе от Р Северна Македония, но не бива да правим компромис за ЕС. Това би било "мечешка" услуга. Там трябва да решат проблемите си със сърбоманството и македонизма, за да оздравеят като общество. Ние допуснахме същата грешка с нашите комунисти - вместо тази партия да бъде осъдена и забранена, ние като общество и "политиците-дисиденти" на прехода, допуснахме тя да си смени името, но да запази 100 годишната си история и да продължи да граби и съсипва страната. С годините електоратът й се топи, върхушката й се утвърди като банда крадливи милионери, но те все още са в парламента и все още искат да ни управляват без капчица вина за сторените злини. Можем да помогнем на македонците да се мобилизират и да се справят с този проблем в страната си сега, а не да преживяват агония като нас.
22.12.2020 11:38 / Отговор
П. Георгиев Щото нас си оправихме. И започнахме при съседите. Популизъм и лицемерие. Всяка суверенна държава следва да потърси начини за закупуване на ваксини. И ако срещне трудности да потърси логистика и помощ. Излиза, че ние сме много оправени, пък другите ......
22.12.2020 15:10 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети