Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правителството се събира онлайн

Политика

Правителството се събира онлайн

Правителството се събира онлайн - Tribune.bg
Снимка:

Каракачанов ще предложи нови мерки в подкрепа на аграрния сектор

Днес правителството ще проведе редовното си заседание, но заради мерките в борбата срещу разпространението на коронавируса, то ще се състои чрез видеоконферентна връзка.

Сред точките, заложени в дневния ред на министрите, е решение за одобряване на годишния бюджет на Държавен фонд „Земеделие“ за 2019 г.

Във вторник вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов съобщи, че ще внесе допълнителна точка по време на заседанието, с която ще поиска допълнителни 30 милиона лева към бюджета на ведомството му.

Каракачанов ще внесе три нови мерки в подкрепа на българския аграрен сектор: Обновяване на държавния резерв и военновременните запаси с консервирани храни и млечни продукти с произход България, като за целта на ДА „Държавен резерв и военновременни запаси“ бъдат отпуснати 30 милиона лева. Това пряко ще подпомогне българските земеделие, животновъдство и хранително-вкусова промишленост в една трудна година като настоящата; Предоставяне на допълнителна субсидия от Държавен фонд „Земеделие“ за производството на всички видове зеленчуци за 2020 г. в размер на 150 милиона лева.

По този начин ще бъде гарантирано производството на български зеленчуци за 2020 г. и увеличаването на площите, заети от тях през тази и следващата година; Осигуряване на земеделските производители с необходимите консумативи като: фуражи и добавки към тях; семена, разсад; торове, препарати за растителна защита; резервни части за селскостопанската техника; системи за капково напояване и др. необходими за производството на плодове и зеленчуци. По този начин ще бъдат преодолени рисковете от провал на реколта 2020 и изпадане в продоволствена криза, мотивира предложението си вицепремиерът.

Сред останалите точки в дневния ред на министрите са утвърждаване на таксите за кандидатстване за обучение в държавните висши училища за учебната 2020/2021 г., решение за приемане на концесионен договор за добив на нефт в находище „Долни Луковит“, както и откриване на процедура за концесия на плаж „Къмпинг Градина“ в Созопол.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети