Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правителството започва работа по строежа на блок 7 и 8 на АЕЦ „Козлодуй“

Политика

Правителството започва работа по строежа на блок 7 и 8 на АЕЦ „Козлодуй“

Правителството започва работа по строежа на блок 7 и 8 на АЕЦ Козлодуй - Tribune.bg
Снимка:

Правителството ще започне реализацията на строителството на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“, обяви премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание. 

„Ще бъде капитализирано с 500 млн. лева допълнително предприятието, което ще отговаря за тази реализация. То ще започне преговорите с фирмите, които трябва да построят 7 блок. Срокът, който се предвижда, е 2033 година", посочи премиерът. 

Със същото решение ще започне изграждането и на 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“. „Планът е двата да вървят успоредно като строителство“, уточни той. 

„Тяхната обща мощност ще бъде 2300 мегавата, с което значително надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените от първи до четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Освен това технологията, която е избрана за тези реактори, е уникална в света. Тя позволява да се променя два пъти в много кратък срок мощността на реакторите, което е изключително важно за стабилното управление на енергийната система, когато влязат в действие“, допълни Денков. 

Премиерът пожела успех на министъра на енергетиката Румен Радев и на неговия екип, определяйки днешното решение като едно от най-важните, които ще вземе правителството в своя мандат. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати