Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правитулството отпуска 1 млн. лева за оборудване на медицинския хеликоптер

Политика

Правитулството отпуска 1 млн. лева за оборудване на медицинския хеликоптер

Правитулството отпуска 1 млн. лева за оборудване на медицинския хеликоптер - Tribune.bg

„Отпускаме още до 1 млн. лева за оборудване на медицинския хеликоптер „HEMS“. Това съобщи служебният премиер Димитър Главчев.

Главчев посети базата на Гранична полиция на летище Враждебна, където заедно с министъра на здравеопазването и министъра на транспорта видяха отблизо въздушната линейка, която вече извършва реални полети по транспортиране на пострадали граждани.

Премиерът обясни, че се отпускат средства за оборудване за детски кувьоз, за апаратура, която да осигурява непрекъснато подаване на кислород и за планинско спасяване.

Здравният министър д-р Галя Кондева уточни, че система за кислородна терапия от хеликоптера до линейката е нужна и със средствата тя ще бъде предоставена.

Служебният транспортен министър Георги Гвоздейков припомни, че вече мисията HEMS включва и планинско спасяване, а за него трябва лебедка.

„Ще предприемем всички действия за закупуване на лебедка, но трябва да извървим целия процес по сертифициране“, обясни министърът.

Той добави, че до средата на октомври ще бъде доставен и вторият медицински хеликоптер.

Емил Нешев, шефът на от Планинската спасителна служба, благодари за подкрепата от страна на службения кабинет и подчерта, че планинското спасяване по въздух е изключително важно за тях и закупуването на лебедка е от съществено значение, защото само с нея хеликоптерът ще може да каца на труднопроходими места. Нешев увери, че Планинската спасителна служба разполага с достатъчно доброволци.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати