Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правна комисия изслушва главния прокурор, шефовете на ВКС и ВАС веднъж на 3 месеца

Политика

Правна комисия изслушва главния прокурор, шефовете на ВКС и ВАС веднъж на 3 месеца

Правна комисия изслушва главния прокурор, шефовете на ВКС и ВАС веднъж на 3 месеца - Tribune.bg
Снимка:

Продължавате с изравняване на статута на двете професии – прокурори и съдии, предупреди Христо Иванов

Депутатите приеха промени в чл. 27 на Правилника за организация и дейността на Народното събрание, според които правна комисия на парламента изслушва главния прокурор, шефовете на ВКС и ВАС веднъж на три месеца.

121 депутати подкрепиха промяната, 80 бяха против, а 2 се въздържаха.

В отрицателен вот Стела Николова от Демократична България предупреди колегите си в зала, че Венецианската комисия няколко пъти предупреждава, че главният прокурор и шефовете на ВКС и на ВАС не са с един статут.

„Продължавате с изравняване на статута на двете професии – прокурори и съдии, продължавате да давате възможност на прокурорите да се месят в съдебния процес, което е токсично. 3 мониторинга има в областта на правосъдието“, коментира и лидерът на Демократична България Христо Иванов.

„Искам да кажа и да се чуе добре – видя се мнозинството на главния прокурор ГЕРБ, БСП и ДПС“, възмути се Христо Иванов.

„Ние ще подкрепим това главният прокурор да идва в НС, но вие няма да може да криете повече Лозан Панов /шеф на ВКС/ от парламента“, отговори му Хамид Хамид от ДПС. БСП също възрази срещу нападките от дясно.

„В миналия парламент по искане на БСП бе създадена процедурата по изслушване на главния прокурор. Той дойде да си представи доклада и веднага му поискахме оставката. Ние сме принципни и последователни. Както и в 44-то Народно събрание, така и сега в 45-то искаме ви оставката, г-н Гешев. Искаме съдебен контрол на актовете на главния прокурор“, коментира соцлидерката.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп