Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правна комисия не подкрепи новите правила за избор на ВНС

Политика

Правна комисия не подкрепи новите правила за избор на ВНС

Правна комисия не подкрепи новите правила за избор на ВНС - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите потвърдиха решението си гласоподавателите да имат право да избират как да гласуват по време на избори

Управляващите от ГЕРБ не успяха да съберат необходимото мнозинство в Комисията по правни въпроси, за да прокарат предложението си за мажоритарен вот в един тур за Велико Народно събрание, предаде БГНЕС.

Против идеята гласува и опозицията, и по-малкият коалиционен партньор „Обединени патриоти“. Окончателното решение обаче предстои да бъде взето в пленарната зала.

„Не беше изненада. Колегите, с които управляваме заедно и колегите от опозицията заявиха, че няма да ни подкрепят. Оттук насетне ще видим дебатите в зала“, коментира председателят на комисията Анна Александрова.

Опозицията пък определи цялата тема като „безотговорен политически финт“.

„Ставаме свидетели на поредния хаотичен законодателен процес, в който вносители от ГЕРБ нито знаят какво искат да постигнат, нито как. Предложението им за нова система за избор на ВНС беше отхвърлено и Слава Богу. По отношение на машинното гласуване те твърдо настояват за отстъпление от постигнатото досега. Опитват се да вкарват отново хартията в големите секции. До голяма степен целят обезсмисляне на машинното гласуване“, разкритикува промените Крум Зарков от БСП.

ДПС също се обяви твърдо против идеята.

Депутатите потвърдиха решението си гласоподавателите да имат право да избират как да гласуват по време на избори – на машина или с традиционната хартиена бюлетина. Аргументът е, че ползването на машина значително затруднява някои гласоподаватели, особено по-възрастните. Законопроектът предвижда възможност за машинен вот да има в секциите с над 300 избиратели.

В Правната комисия беше прието още Централната избирателна комисия да купи или да наеме машините за гласуване. Депутатите заложиха срок от 30 дни, в който ресорните контролни агенции да проверят осигурените от ЦИК машини. От текстовете отпадна предложението при обявена извънредна епидемична обстановка изборите да се провеждат в два последователни дни.                                                                    


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети