Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правна комисия: Независимите депутати да имат право на декларации в парламента

Политика

Правна комисия: Независимите депутати да имат право на декларации в парламента

Правна комисия: Независимите депутати да имат право на декларации в парламента - Tribune.bg
Снимка:

Необходимо е декларацията им да е подписана от поне 10 народни представители

И независимите депутати да могат да излизат с декларации от парламентарната трибуна, прие правната комисия на Народното събрание. Според Правилника за работа на парламента досега само парламентарните групи разполагаха с няколко минути, в които да представят становището си по актуална за страната тема от трибуната.

Точката за промяната в правилника бе включена извънредно в заседанието на правната комисия по предложение на отцепилите се от БСП депутати, нарекли се „Прогресивни социалисти“. Под проекта са се подписали Красимир Янков и Валери Жаблянов.

Тяхното предложение бе подкрепено от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, докато социалистите се противопоставиха.

„Независимите нямат обща парламентарна група и не могат да излъчат свои представители“, изтъкна Филип Попов от БСП.

Красимир Ципов от ГЕРБ разясни, че не става дума за участие на независимите депутати в постоянните парламентарни комисии, нито в ръководството на парламента.

„Имало е назад в годините и други такива решения в правилниците на НС, а именно независимите депутати да гласуват в парламентарни комисии, а като имаме предвид, че независимите сега надвишават най-малката парламентарна група „Воля“, смятам, че можем да им дадем тази възможност за изказвания“, убеден е Ципов.

За социалистите  зад промяната в Правилника на парламента се крие опит на управляващите да си подсигурят кворум на парламентарните заседания. "ГЕРБ се доближава до решение на проблема с кворума сутрин. С такова решение създаваме възможността на практика да функционира нова парламентарна група", протестира заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин.

Депутатите от Правната комисия уточниха, че декларацията от името на независимите ще е възможна, след като поне 10 депутата са я подписали. Така ще се удостовери, че становището се подкрепя от по-голямата част от независимите депутати, които към момента са 17.

Правната комисия прие предложението за промяна в Правилника за работа на Народното събрание с 11 гласа „за“, 9 „против“ и без "въздържали се".


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети