Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правна комисия одобри предложението на ГЕРБ за преносими урни за карантинираните

Политика

Правна комисия одобри предложението на ГЕРБ за преносими урни за карантинираните

Правна комисия одобри предложението на ГЕРБ за преносими урни за карантинираните - Tribune.bg
Снимка:

Правна комисия прие на първо четене промени в Закона за извънредното положение, предложени от ГЕРБ, според които карантинираните ще гласуват на следващите парламентарни избори с преносими урни и секции в болниците. 

С предложенията си управляващите предлагат ЦИК да определи мерките, при които да се осъществи изборният процес, като идеята им е това се случи с подвижни избирателни кутии ли чрез отделни избирателни секции в болничните заведения, обясни още в началото на заседанието един от вносителите - Красимир Ципов от ГЕРБ. Той уточни, че броят на членовете на мобилните секционни комисии трябва да не е по-малко от трима души. „Законопроектът дава възможност и на живеещите в чужбина с изтекли документи да гласуват. Това се налага, тъй като в много страни има пълен локдаун и това е начинът, по който избирателят ще може да упражни в нормални условия гласа си. В противен случай ще трябва да ходи в консулството за да заяви нов личен документ“, изтъкна Ципов и допълни, че от ГЕРБ ще се съобразят със становището на ЦИК. 

От БСП определиха предложението на ГЕРБ като бягство от отговорност и опит ЦИК да се нагърби с мерки, които не влизат в правомощията ѝ. 

Явор Божанков  бе категоричен, че „никой не е гласувал да го управлява ЦИК или някой щаб.“ Социалистите поискаха управляващите да оттеглят законопроекта си и в най-кратки срокове да го преработят. 

Като политически коментари, изтълкуваха от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ изказванията на левицата. 

„БСП тълкува твърде буквално закона. От мотивите става ясно защо се приемат тези правила и в закона изрично е посочено, че е нужна първо консултация с НОЩ и ваксинационния щаб, където са само медицински специалисти. Те не могат да дадат насоки за антитероризъм. Основния орган за произвеждане на изборите е ЦИК и всички правомощия за провеждането на вота са насочени към нея“, обясни заместник - председателят на правната комисия Христиан Митев. 

Представителите на ДПС увериха, че подкрепят законопроекта, но вече имат готови технически промени между двете четения и много държат да се запознаят със становището на ЦИК, които държат на определени законови промени. 

Представители на Централната избирателна комисия не присъстваха на заседанието на правна комисия, като председателката Анна Александрова обясни, че в същия момент комисията заседава и ще излезе с писмено становище по законопроекта. 

От Комисията предлагат здравните правила за провеждането на изборите да се изготвят от министъра на здравеопазването, а ЦИК да се съобрази с тях, както и Министерският съвет да се спомене в законопроекта като обезпечител на предпазните средства, да се предвидят и ясни критерии за вписването на карантинираните. Избирателната комисия настоява законодателят да определи и минималният брой избиратели, които да се включат в мобилните секционни комисии с преносимите урни. 

С 14 гласа „за“, 7 – „против“ без „въздържали се“ правна комисия прие на първо четене предложенията на ГЕРБ за промени в Закона за извънредното положение.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати