Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правната комисия подкрепи Александър Андреев за председател на ЦИК

Политика

Правната комисия подкрепи Александър Андреев за председател на ЦИК

Снимка:

Кандидатурата му е издигната от Федерацията на независимите студентски дружества

С 14 гласа „за“, 7 „против“ и нито един „въздържал се“ Комисията по правни въпроси на Народното събрание подкрепи кандидатурата на Александър Андреев за председател на ЦИК.

Окончателният избор ще се проведе на заседанието на парламента в петък.

Ако бъде подкрепен от мнозинството в пленарна зала, Андреев ще заеме поста председател на ЦИК след оставката на Стефка Стоева. Неговата кандидатура дойде от Федерацията на независимите студентски дружества, но е припозната от управляващите от ГЕРБ.

Андреев е настоящ член на изборната комисия и неин говорител, избран от квотата на управляващата партия през 2019 г.

Заедно с ДПС от левицата днес не подкрепиха кандидатурата на Александър Андреев за председател на ЦИК.

В рамките на днешното му изслушване към него бяха адресирани редица въпроси от опозицията, свързани с предстоящото машинно гласува в секциите с над 300 избиратели, в контекста на последните промени в Изборния кодекс. Колко машини ще са нужни? Ще се купуват или наемат, както и кога може да се очаква обществената поръчка за това? На тези питания настоя обществото да получи отговор депутатът от БСП Крум Зарков, пише БГНЕС. „ЦИК е призвана да изпълни закона такъв, какъвто е приет“, отговори Андреев.

Той подчерта, че комисията, която той е напът да оглави, все пак е колективен орган и взема решения с мнозинство от две трети. „Въпросът е от компетентността на ЦИК, а не на нейния председател“, обясни Александър Андреев.

Той обаче заговори за необходимостта от по-подробна правна уредба на въпросите за придобиване на машини, тяхното складиране, обслужване, сертифициране, одитиране и транспортиране.   

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още