Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правна комисия: С машини и хартия гласуваме на избори, освен на местните

Политика

Правна комисия: С машини и хартия гласуваме на избори, освен на местните

Правна комисия: С машини и хартия гласуваме на избори, освен на местните - Tribune.bg
Снимка:

Изборният ден може да е 48 часа

Правната комисия на Народното събрание прие на първо четене промени в Изборния кодекс, според които на всички видове избори, освен на местните, ще може да се гласува с машини и с хартиени бюлетини. При епидемична обстановка депутатите одобриха изборният ден да може да се удължава до 48 ч.

Правната комисия разгледа днес два законопроекта за промени в Изборния кодекс - на ГЕРБ и ДПС.

От ГЕРБ предлагат депутатите във Великото народно събрание /ВНС/да се избират през смесена система: 200 мажоритарно и 200 пропорционално, както и при епидемична обстановка в страната изборният ден да се удължава до 48 ч., да се гласува с машини и с хартиени бюлетини във всички секции в населени места с над 300 души. Предлага се още машинното гласуване да има на всички избори, освен на местните и да се въведе забрана за образуване на избирателни секции извън страната при прекратена задгранична дейност или ако дадената страна е във война.

Депутатите от ДПС отново настояват да се премахне забраната за агитация на чужд език и да има видеонаблюдение в изборния ден. Представителите на Движението предлагат текстът за задължителното гласуване да отпадне, а заедно с него и възможността да се зачерква “не подкрепям никого” в бюлетината. Освен това хората на Доган смятат, че следва да се премахне и уседналостта, и лимитът за разкриване на избирателни секции в страни извън ЕС. Тези предложения бяха подкрепени само от двамата депутати на Движението в правна комисия, 8 бяха “против”, а 9 се въздържаха.

„След заявките на партиите вчера, до ВНС няма да се стигне, така че няма нужда да си вкарваме главата в текстовете за избора му. Действащият текст за машинното гласуване е наше предложение“, припомни заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев. По думите му отговорността за сертифицирането и закупуването на машините за изборите е отговорност на правителството, и е трябвало да се направи досега.

ДПС и БСП отказаха да подкрепят законопроекта на ГЕРБ. Според социалиста Крум Зарков предложенията на управляващата партия вместо яснота създавали допълнителен хаос. Той допусна, че това е предизвикало оставката на шефката на ЦИК Стефка Стоева.

Заместник-председателят на правната комисия и депутат от НФСБ Христиан Митев пък обяви, че ще се въздържи по промените, предложени от ГЕРБ. Една от основните причини била, че с предложението ВНС да се избира по смесената система, се противоречи на конституцията, тъй като там е записано, че тези избори се правят на принципа за Обикновено народно събрание, а вотът за него е пропорционален. Митев, обаче, гласува “за” проекта на ГЕРБ, тъй като бил против само един от текстовете.

С 11 гласа “за” и 9 “против” парламентарната правна комисия прие промените в Изборния кодекс, внесени по предложение на ГЕРБ.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати