Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правната комисия даде зелена светлина за избор на нова ЦИК

Политика

Правната комисия даде зелена светлина за избор на нова ЦИК

Правната комисия даде зелена светлина за избор на нова ЦИК - Tribune.bg
Снимка:

Ще анализираме досегашната работа на номинирани от нас представители, заяви Данаил Кирилов

Парламентарната правна комисия одобри правилата, по които ще бъдат избрани новите членове на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това стана в отсъствието на депутатите от БСП. Очаква се избора на нова ЦИК да стане малко преди 21 март, когато изтича мандатът на настоящата комисия.

Съгласно приетите текстове предложенията за членове на ЦИК могат да се правят от неправителствени организации, чрез народни представители, както и от парламентарните групи. Предложения могат да отправят също партиите и коалициите, които имат избрани членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени, съобщава БГНЕС.

Всички документи ще бъдат публични на сайта на Народното събрание. Кандидатите ще бъдат изслушани в Комисията по правни въпроси в открито заседание, излъчване в реално време на интернет страницата на законодателния орган.

Парламентарно представените партии и коалиции правят предложение до парламента за избор на председател, двама заместник-председатели и секретар на ЦИК в двудневен срок от изслушването. Партиите в парламента, както и тези, които имат евродепутати, но не са парламентарно представени, могат да правят предложения до президента за назначаване на останалите членове на комисията.

„При всички положения ние ще анализираме досегашната работа на номинирани от нас представители и ще направим съответно предложение. Искам да припомня, че нашият мандат в сегашната ЦИК не беше напълно усвоен. Ние имахме заместник-председател, който подаде оставка и не сме правили предложение за друг“, заяви председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати