Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правната комисия единодушно прие ветото

Политика

Правната комисия единодушно прие ветото

Правната комисия единодушно прие ветото - Tribune.bg
Снимка:

Данаил Кирилов: Няма да приемем текстовете на БСП в Закона за извънредното положение

За двадесет минути правната комисия в парламента единодушно прие ветото на президента и отхвърли спрените текстове.

Без да спорят народните представители приключиха бързо заседанието. Оформи се позицията, че всички парламентарно представени партии ще подкрепят ветото на президента по-късно в пленарната зала.

Бързината не винаги води до правно качество, призна социалистът Крум Зарков.

„Ветото на президента е шанс да погледнем отново спорни текстове. Ние критикувахме текста в Наказателния кодекс/НК/ с часове. Затова сега подкрепяме ветото по отношение на НК. И за текста за спекулата ще подкрепим ветото на президента. Скоро ще внесем нови текстове“, обеща юристът от БСП. Зарков апелира гражданите да внимават с цените по магазините.

„Парламентарната група на ГЕРБ също ще подкрепи ветото“, посочи Красимир Ципов от ГЕРБ. По думите му текстът срещу спекулата е предложен именно от левицата и е приет само, за да се покаже, че в трудния за страната момент може да има консенсус в Народното събрание.

„Още на следващия ден дойдоха съобщения от много организации и асоциации на работодатели за неточности в закона и трудност в прилагането му“, изтъкна Красимир Ципов. Относно другият текст в президентското вето за „невярната информация“ той посочи, че такава формулировка има още в два закона.

„Няма яснота какво означава „невярна“ информация. Такива формулировки има в още 2 закона и единият е за подаването на „невярна информация“ за чистотата на въздуха и текстът е от 1995 г.“, разясни Ципов.

От ДПС също декларираха, че ще подкрепят ветото на държавния глава.

„Ще гласуваме против двата текста. От ДПС също ще подкрепим ветото на президента, но аргументите си ще изразим по-късно в зала“, обеща народният представител от ДПС Йордан Цонев.

Няма да приемем текстовете на БСП в Закона за извънредното положение, подчерта и правосъдният министър Данаил Кирилов пред Нова тв.

"Ако ГЕРБ бере негативи, аз поемам вината за това. В рамките на пленарния дебат, на третото предложение на БСП за спекулата аз се намесих и помолих ръководството на парламентарната група да обсъди възможността да поиска прегласуване на текста. Поради това, че аз мислех, че приехме в разумна степен второто предложение на БСП, което касаеше член 225 от НК. В дебата те рязко се разграничиха и казаха - "Не, това не е нашият текст. Това е текст на ГЕРБ и е приет от Правна комисия", обясни министърът.

Според него законът за извънредното положение е полезен.

„Всяко едно такова решение може да има дефекти. Аз се наслушах на експресни икономически анализи, които бих оспорил. Категорично няма да бъдат текстовете на БСП. Действително важните неща в този закон са сроковете по отношение на гражданите. Плюс много детайлна уредба на техните трудови и осигурителни права. Това усилие има правно значение и е в ползва и защита и на правата, и на здравето на гражданите", коментира Кирилов.

Председателката на парламента Цвета Караянчева свика извънредно заседание на Народното събрание днес от 13 ч., за да се разгледа в зала ветото, което вчера президентът Румен Радев наложи на закона за действията по време на извънредното положение, обявено на 13 март и върна два от текстовете - за санкциите при разпространяване на фалшиви новини и за пределните цени на всички продукти.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети