Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правната комисия гласува на второ четене мерките след края на извънредното положение

Политика

Правната комисия гласува на второ четене мерките след края на извънредното положение

Парламентарната правна комисия ще разгледа на второ четене правилата, които ще действат след отпадането на извънредното положение на 13 май.

Текстовете минаха в петък през пленарна зала, а крайният срок за внасянето на предложения между първо и второ четене изтече в неделя.

Законодателната инициатива е на Министерски съвет и има за цел да уреди мерките за предпазване, ограничаване и преодоляване на последиците от разпространението и заразата с вируса на COVID-19 за времето след прекратяването на извънредното положение.

С проектозакона се предлагат промени, които имат пряко отношение към възможността за разпореждане на противоепидемични мерки от министъра на здравеопазването. Тези разпоредби сега се прецезират и от ГЕРБ. Те предлагат това да става с решение на МС при непосредствена опасност за живота на гражданите от разпространението на заразни болести. Решението на МС пък ще се взима по предложение на здравния министър и ще става за определен период от време и въз основа на оценка на риска от главния здравен държавен инспектор.

Сред другите предложения на ГЕРБ е до края на 2020 г. финансовият министър да отпуска безлихвени заеми за общините, със срок за възстановяване не по-късно до края на 2021 г.

Предвижда се още в сила да останат забраната за влизане у нас на чужденци извън ЕС, задължителната 14-дневна карантина за пристигналите от чужбина, както и ограниченото придвижване при възникване на нови огнища на заразата.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още