Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правната комисия одобри на първо четене: Завишават наказанията за средна и лека телесна повреда

Политика

Правната комисия одобри на първо четене: Завишават наказанията за средна и лека телесна повреда

Правната комисия одобри на първо четене: Завишават наказанията за средна и лека телесна повреда - Tribune.bg
Снимка:

Решението беше подкрепено единодушно

Правната комисия, която се събра извънредно заради промени в Наказателния кодекс, продиктувани от случая на насилие над момичето от Стара Загора одобри на първо четене предвидените промени.

С 19 гласа „За“ депутатите подкрепиха законопроекта, внесен от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и други депутати от трите формации ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

Измененията предвиждат завишаване на наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда. В момента наказанието за средна телесна повреда е до 6 години лишаване от свобода, а законопроектът предвижда то да стане до 8 години.

С измененията депутатите всъщност ликвидират възможността за налагане на пробационни мерки при нанасяне на лека телесна повреда. Ако предложенията бъдат окончателно одобрение, наказанието ще бъде до 2 години затвор в случай, че леката телесна повреда е с последствия за здравето. Ако е без - предвижда се глоба. Глобата също се завишава и става от 500 до 1000 лв. В момента тя е от 100 до 300 лв.

От групата на „Възраждане” също имаха предложения за промени в НК, сред които да се сложи минимум от 3 месеца на наказанието лишаване от свобода при лека телесна повреда, както и наказанието при лека телесна повреда да стане от три месеца до три година или пробация. Тяхното предложение също беше прието с гласовете на 16 депутати. Трима членове на комисията бяха против.

В рамките на дебата министърът на правосъдието Атанас Славов отбеляза, че според него институциите в известна степен са закъснели със своята реакция, но генерираната обществена реакция е фактор за генериране на промяна.

Омбудсманът Диана Ковачева пък предложи да има нов състав на престъпления за изтезание и нечовешко отношение.

Хамид Хамид от ДПС каза, че те са се събрали да гледат промени в законодателството с ясното съзнание, че грешката не е в закона, а в прилагането му.

„Тук не е само случаят Дебора. През последните дни станаха много тежки случай. Случаите са много и трябва да направим така, че съдът да прилага правилно закона”, уточни той.  Хамид назова поименно съдията докладчик по делото за ареста на обвинение за насилието над момичето от Окръжния съд в Стара Загора Татяна Гьонева и я обвини, че не е направила правилна квалификация. Според него НС трябва да увеличава наказанията и да налага контрол върху съдийското съсловие, за да не се позволяват своеволия.

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС заяви, че проблемът идва от квалификацията на съда, който определят деянията като лека телесна повреда вместо средна телесна повреда. „Грешката, която се получава в правоприлагането идва от една тълкувателна практика от постановление от 1979г.”, каза тя и уточни, че тази практика се ползва от съдиите и до ден днешен. Тя предложи да разгледат това постановление на Пленума на Върховния съд.

Гроздан Караджов от ИТН пък напомни, че парламентарната му група е внесла законопроект за промени още през месец април, но тогава техните предложения са били отхвърлени.

Десислава Атанасова възрази на думите на Гроздан Караджов като не се съгласи, че дебатът трябва да е политически, а не експертен. Тя обяви, че ГЕРБ ще подкрепят законопроекта на „Възраждане"

„Убедена съм, че в една такава ситуация  ужасно нелепа съм убедена, че като работим експертно ще намерим баланс  и възможност за решаване на подобни промени със законодателни механизми“.

„Истинското заболяване е агресията в обществото. Смятам, че държавата трябва да обърне повече внимание на превенцията, не на генералната, а по-скоро върху една по-всеобхватна превенция в обществено-политическия живот”, коментира Марин Маринов от ГЕРБ-СДС. 

До лек скандал се стигна заради изказване на Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет, който цитира решения на Съда по правата на човека, в които се говори за престъпления по дискриминационни подбуди. Виждаме извършители на насилие, които гледат на жените като неравнопоставени човешки същества. Произвеждаме младежи, които гледат на жените като предмети, коментира той. При тези думи от "Възраждане" скочиха като настояха Стоянов да бъде изгонен и определиха думите му като недопустими. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети