Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правната комисия отхвърли ветото на Радев върху Изборния кодекс

Политика

Правната комисия отхвърли ветото на Радев върху Изборния кодекс

Правната комисия отхвърли ветото на Радев върху Изборния кодекс - Tribune.bg
Снимка:

Правната комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Изборния кодекс. С 11 гласа „за”, 9 „против” и 1 „въздържал се” юристите в парламента отново одобриха решението на следващите избори у нас да се гласува смесено, а избирателите сами да решават дали да направят това на машина, или с традиционната хартиена бюлетина.

Държавният глава върна кодекса за ново обсъждане, защото не е съгласен да остане възможността за гласуване с хартиена бюлетина. Според него, това обезсмисляло машинното гласуване. Президентът оспори и решението на законодателя ЦИК да отговаря за това дали машините да бъдат наети или закупени, с което прехвърли цялата отговорност на изборната комисия.

„Ветото е с много силен политически подтекст, облечен в юридически формулировки“, коментира Христиан Митев от „Обединени патриоти”. Той подчерта, че при промените е спазено изискването на Венецианската комисия.

„Голяма част от избирателите, и на нашите, и на опозицията, не желаят да гласуват на машини”, коментира председателят на Правната комисия Ана Александрова.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети