Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правната комисия отхвърли ветото на Радев върху Изборния кодекс

Политика

Правната комисия отхвърли ветото на Радев върху Изборния кодекс

Снимка:

Правната комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Изборния кодекс. С 11 гласа „за”, 9 „против” и 1 „въздържал се” юристите в парламента отново одобриха решението на следващите избори у нас да се гласува смесено, а избирателите сами да решават дали да направят това на машина, или с традиционната хартиена бюлетина.

Държавният глава върна кодекса за ново обсъждане, защото не е съгласен да остане възможността за гласуване с хартиена бюлетина. Според него, това обезсмисляло машинното гласуване. Президентът оспори и решението на законодателя ЦИК да отговаря за това дали машините да бъдат наети или закупени, с което прехвърли цялата отговорност на изборната комисия.

„Ветото е с много силен политически подтекст, облечен в юридически формулировки“, коментира Христиан Митев от „Обединени патриоти”. Той подчерта, че при промените е спазено изискването на Венецианската комисия.

„Голяма част от избирателите, и на нашите, и на опозицията, не желаят да гласуват на машини”, коментира председателят на Правната комисия Ана Александрова.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още