Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правната комисия отхвърли ветото на Радев върху Закона за съдебната власт

Политика

Правната комисия отхвърли ветото на Радев върху Закона за съдебната власт

Правната комисия отхвърли ветото на Радев върху Закона за съдебната власт - Tribune.bg
Снимка:

С 15 гласа „за“ и 7 „против“ парламентарната правна комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху последните промени в Закона за съдебната власт. В подкрепа на възраженията на държавния глава срещу т. нар. "кариерни бонуси" за членовете на Висшия съдебен съвет гласуваха само от БСП.

Това е 23-то вето, което Румен Радев налага в своя мандат, като 22 от тях бяха отхвърлени от народните представители. Днес дебатът се водеше основно между вносителя на промените Хамид Хамид от ДПС и президентския секретар по правните въпроси Емилия Друмева.

Спорът беше около думата "може", която смекчава досегашното задължение на Висшия съдебен съвет - след края на мандата на членовете му, да има възможност те да останат на равна по степен или да повишат с една заеманата си длъжност.

"Автоматичното кариерно израстване е намеса. Премахвайки това автоматично израстване, автоматичен кариерен бонус, прехвърлянето на решаването на този въпрос в ръцете на самата съдебна власт, ние вече преодоляваме този проблем", коментира Хамид Хамид.

"Какво означава може? Щом може, значи реализацията на тази възможност е въпрос на решение на мнозинство във ВСС, различно от общия ред", коментира от своя страна Друмева.

През май така наречените „кариерни бонуси“ бяха атакувани от Върховния касационен съд пред Конституционния съд с мотива, че така се нарушават принципите за разделение на властите и независимостта на съдебната власт. Почти без дебати и без нито един глас против парламентарната правна комисия откри за втори път процедурата за избор на председател на Централната избирателна комисия. Първата процедура за наследник на подалата оставка Стефка Стоева се провали заради липса на кандидати.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати