Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правната комисия отхвърли ветото върху промените в НПК и ЗСВ

Политика

Правната комисия отхвърли ветото върху промените в НПК и ЗСВ

Правната комисия отхвърли ветото върху промените в НПК и ЗСВ - Tribune.bg
Снимка:

Предстои ветото да мине и през пленарната зала

С 12 гласа „за“ парламентарната правна комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс/НПК/ и Закона за съдебната власт/ЗСВ/, с които се създава фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор и неговите заместници. Ветото подкрепиха само депутатите от „БСП за България".

Според измененията в НПК и ЗСВ разследващият главния прокурор ще трябва да бъде избран до три месеца. Това ще става с мнозинство от поне 15 членове на Висшия съдебен съвет. Прокурорът, който ще разследва обвинител №1, ще е с петгодишен мандат, а делата срещу ръководството на държавното обвинение ще се гледат в Специализирания наказателен съд.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, който е един от вносителите на промените, обяви в началото на заседанието, че мнозинството остава твърдо зад предложенията си, защото в рамките на тази Конституция те са единственото възможно решение на проблема с търсенето на наказателна отговорност на обвинител номер едно.

Предстои ветото да мине и през пленарната зала и ако бъде отхвърлено и там, президентът ще трябва да подпише указ за обнародването на промените в Държавен вестник.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати