Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правната комисия в НС дискутира промени в Изборния кодекс

Политика

Правната комисия в НС дискутира промени в Изборния кодекс

Правната комисия в НС дискутира промени в Изборния кодекс - Tribune.bg
Снимка:

Измененията се гледат на второ четене

Правната парламентарна комисия ще обсъди на второ четене проекта за промяна в Изборния кодекс на ИТН. Те получиха подкрепа на 210 депутати. Предложенията предвиждат гласуване само с машини в секциите с над 300 избиратели; видеонаблюдение при броенето на гласовете в избирателните секции и районните комисии; смяна на сегашната Централна избирателна комисия (ЦИК) и намаляване на състава ѝ от 19 на 15 души; експериментално електронно дистанционно гласуване на президентските избори тази година;

създаване на избирателен район „Чужбина“, за да могат българите там да гласуват с преференции и за независими кандидати; отпадане на лимита от до 35 секции извън ЕС.

От внесените преди второто четене предложения става ясно, че „Има такъв народ“ се е отказал от гласуване по пощата. То е предвидено за президентските избори, но ще е експериментално - т.е няма да се взема предвид при определянето на резултатите.

От партията предлагат в проекта за промяна на Изборния кодекс да бъде записано, че „пропорционалната изборна система за избори на народни представители се прилага до произвеждането на първите редовни избори за народни представители след влизането в сила на закона“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети