Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Преди 19 години България подписва Договора за присъединяване към ЕС

Политика

Преди 19 години България подписва Договора за присъединяване към ЕС

Преди 19 години България подписва Договора за присъединяване към ЕС - Tribune.bg
Снимка:

На 25 април 2005 г. във Великото херцогство Люксембург президентът на Републиката Георги Първанов (2002-2012), министър-председателят Симеон Сакскобургготски (2001-2005), министърът на външните работи Соломон Паси (2001-2005) и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева (2001-2006) подписаха Договора за присъединяване на България към ЕС. Преди това на 13 април същата година ЕП одобрява подписването на присъединителните договори за България и Румъния, дефакто потвърждавайки присъединяването им към ЕС.  България получи 522 „за“ гласа, 70 „против“ и 69 „въздържали се“.

С присъединяването си към ЕС гражданите на България станаха част от една зона на мир, стабилност, сигурност и просперитет, в която са осигурени високи стандарти на политиките в областта на околната среда, здравеопазването, безопасността на храните, както и социалната политика. Стандартите, на които трябва да отговарят стоките в магазините в ЕС, са сред най-строгите в света по отношение на качеството и безопасността. ЕС защитава правата на всички малцинства и уязвими групи и се застъпва за потиснатите. Независимо от тяхната националност, пол, език, култура, професия, увреждане или сексуална ориентация, ЕС настоява за равно третиране на всички хора.

- Българският език е един от официалните в ЕС, което помага на гражданите да имат достъп до всякаква информация, която ги интересува.

- В институциите, органите и агенциите на ЕС има български представители, което дава възможност на България да има принос към взимането на решения по въпроси както на европейско ниво, така и на глобално.

- Българските предприятия имат неограничен достъп до пазар с над 446 млн. души.

- Увеличават се брутният вътрешен продукт и покупателната способност, заради предимствата на свободния пазар.

- Осигурява се достъп до европейските структурни и инвестиционни фондове, чиято цел е създаването на работни места, устойчива икономика и подобряване състоянието на околната среда.

- Нарастват преките чуждестранни инвестиции към България.

Като гражданин на ЕС всеки български гражданин:

- може да пътува, работи, учи или живее във всяка една държава-членка, включително и правото да развие собствен бизнес в държава-членка и да ползва системите за социално осигуряване.

- може да гласува на местните и общински избори и на изборите за Европейски парламент в държавата-членка, в която пребивава, и дори да се кандидатира както на местни, така и на европейски избори.

- се ползва от закрилата на дипломатическите и консулските органи на всяка друга държава-членка на територията на страни, които не са членки на ЕС и в които собствената му държава-членка няма представителство.

- може да използва телефонни и онлайн услуги без допълнителни разходи, в която и държава-членка да се намира.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети България, ЕС
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети