Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Преди да дойде Спецов, НАП успели да си приберат 2000 лв. от Кирил Петков за стара глоба

Политика

Преди да дойде Спецов, НАП успели да си приберат 2000 лв. от Кирил Петков за стара глоба

Преди да дойде Спецов, НАП успели да си приберат 2000 лв. от Кирил Петков за стара глоба - Tribune.bg
Снимка:

Бившият премиер Кирил Петков олекна с 2000 лева, след като НАП успя да се добере до него и да му вземе парите за глобата, наложена му от ЦИК преди почти една година, научи Breaking.bg от източници в приходната агенция.

Централната избирателна комисия му наложи глоба от 2000 лева за нарушаване на Изборния кодекс по време на вота на 14 ноември 2021 година за президент и за Народно събрание.

След като гласува в избирателната си секция в София в неделя сутринта Петков заяви пред журналисти: „Гласувах, за да продължим промяната. Гласувах, защото вярвам, че България може повече. Гласувах за моя президент Румен Радев и цифрите за деня за мен са 6 и 25“.

На въпрос на журналист дали това не е агитация, която е забранена в изборния ден, Петков отговори: „Аз споделих какво съм направил както в един екзитпол. Споделих за кого съм гласувал като гражданин, не като политик и не агитирам никой. Не казах: Гласувайте!“. Последва жалба от страна на коалиция ГЕРБ-СДС до ЦИК за нарушаване на Изборния кодекс. След което комисията реши да глоби Кирил Петков, защото е установила неправомерна агитация от негова страна, тъй като след като упражни правото си на глас в неделя сутринта, той обяви номерата на кандидата за президент и политическата партия, за която е гласувал.

„Прието е решение, въз основа на което председателят на ЦИК ще издаде акт, след което се издава наказателно постановление, където се определя размера на съответната глоба“, съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева.

„Призовавам всички водещи политици да се въздържат да споделят вота си, тъй като това е нарушение“, добави другият зам.-председател и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

След скандала Петков обяви пред медиите, че е готов веднага да си плати глобата, наложена му от ЦИК. До 2022 г. обаче успява да избягва опитите да му бъде връчен актът. В крайна сметка го приема съпругата му Линда. След дълго неплащане, ЦИК го дадоха на Националната агенция по приходите като неизряден длъжник.

Стефан Ташев, breaking.bg

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети